Translate

петък, 13 юли 2018 г.

Проф. Стефан Ковачев, началник на Клиника по обща и онкологична гинекология във ВМА: Три изслдвания са златен стандарт за диагностика на рака на маточната шийка

Проф. Стефан Ковачев

По думите му моделът на организиран цитологичен скрининг за рак на маточната шийка, който сме имали  до 1992 г. у нас за съжаление остава в миналото, въпреки, че той е доказал своята ефективност. В условията на опортюнистечен скрининг, който е налице в момента, най-добрият модел, признат и препоръчван от специалистите, включва три важни и необходими изследвания - цитонамзка, колпоскопия и тест за човешки папиломен вирус".
Според  проф. Ковачев те гарантира 100% сигурност, че жената не боледуват от рак на маточната шийка и няма да заболее в следващите 2 години.
Статистиката е красноречива - при средна честота на разпространение това заболяване в ЕС засяга 21%-22% във възрастовата група под 25 г., а у нас то е  - 29,1%. Нивото на засегнатите спада с увеличението на възрастта и се среща по-рядко в групата на жените във възрастовата група 25 - 34 г., но е грешно да се мисли, че при жените  след 45 години това заболяването не се среща, а Националния раков регистър също е красноречив -  ракът на маточната шийка при жени над 50-годишна възраст съвсем не е рядкост.
Ежегодно у нас се диагностицират над 1250 случая на заболяването, като почти 100% от тях са причинени от човешкия папиломен вирус.
За сравнение Словения, която за 10-годишен период след въвеждането на организиран скрининга през 2009 г. днес отчита намаляване на заболевамостта от рак на маточна шийка 10 пъти. Подобно намаление отчита и Хърватия, която го въвежда преди 5 години.
Най-добрата превенция срещу рак на маточната шийка си остава ваксинацията преди началото на половия живот и редовните профилактични прегледи след започване на сексуални контакти. Ваксината срещу човешкия папиломен вирус може ефективно да предпази не само жените, но и мъжете и от други видове рак - на ануса, на ларинкса и орофаринкса, като и от други заболявания, причинявани от този вирус като генитални и анални брадавици и други лезии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар