петък, 27 май 2016 г.

Безплатни прегледи за пациенти със сърдечна недостатъчност в УМБАЛ „Александровска“В периода 6 - 10.06.2016г. специалистите от Клиниката по кардиология на УМБАЛ ”Александровска” ще консултират безплатно пациенти със сърдечна недостатъчност. Прегледи ще се извършват от 14.30 до 18.30ч. в приемния кабинет на клиниката (вход на ул. „Пенчо Славейков”, срещу баня „Мадара”), без направление по НЗОК.
Желателно е пациентите да представят налична документация, свързана със заболяването.
Предварително записване на тел. (02) 9230 339.
Сърдечната недостатъчност представлява най-големия проблем в кардиологията, тъй като често се явява краен стадий в развитието на повечето сърдечни заболявания - хипертония, исхемична болест, клапни пороци, кардиомиопатии, ритъмна патология, перикардит и др. Дължи се на невъзможност на сърцето да изпомпва достатъчно количество кръв, което да
задоволи метаболитните и кислородните потребности на организма.
Симптомите на заболяването са лесна умора, задух, сърцебиене, отоци по долните крайници, ограничен физически капацитет, белодробен и/или системен венозен застой. Тези оплаквания се дължат на неадекватното кръвоснабдяване на различни органи и тъкани и на задръжка на течности.
„Честота на сърдечната недостатъчност нараства постоянно, особено сред хората над 75-годишна възраст, коментира доц. Добрин Василев – началник на кардиологичната клиника в УМБАЛ „Александровска“. Причините се дължат на застаряване на населението, високата смъртност, влошеното качество на живот и високите разходи за лечение. При липса на мерки, въпреки прогреса на медицината, прогнозата на сърдечната недостатъчност продължава да бъде неблагоприятна и около 50% от пациентите загиват няколко години след поставянето на диагнозата“, уточнява специалистът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар