Translate

понеделник, 30 март 2015 г.

Коалиция „Десните“ настоява за оттегляне на поправките „Москов“ в ЗИД на ЗЗО



Предлаганите от МЗ промени в Закона за здравното осигуряване са необмислени,
половинчати, не координирани със съществуващото здравно законодателство и ще предизвикат значително влошаване на достъпа до здравеопазване на големи групи от хора, съпроводено с необосновано оскъпяване на медицинската помощ. Законът за изменение и допълнение на ЗЗО не е придружен с анализ на въздействието му в организационен, финансов и функционален план, което прави евентуалното приложение непредвидимо, а поведението на здравните власти в близките години ще се основава на механизма "проба-грешка" и предопределя "гасене на пожари"
постфактум – подход недопустим в здравеопазването и в държавното управление въобще, е писмената позиция на Коалиция "Десните".
„Искаме да заострим вниманието на народните представители, на които им предстои да приемат на второ четене ЗИД на ЗЗО, както и гражданите за подготвяните им неблагоприятни интервенции върху достъпа, цената и качеството на медицинската помощ, на която имат право като здравноосигурени лица.
В обществения дебат относно промените МЗ отказа да представи и защити позициите си - това се случи както в органите за тристранно сътрудничество, така и в публичното пространство. Поведението на министър Москов в този процес бе демонстрация на незачитане на общественото и експертното мнение. Въпреки отрицателното становище на обществеността, НЗОК, синдикатите и работодателите към предлаганите промени, станахме свидетели на налагане на необмислени решения безапелационно и без дискусия. В промените в ЗЗО - разделянето на досегашното универсално покритие със здравна помощ по линия на здравното осигуряване на два пакета – основен и допълнителен, личи застрахователен лобизъм. Промените са предпоставка за корупция и за изнудване на пациентите, а листите на чакащите ще създадат не само опасност за здравето на хората, но и риск от конфликти между лекари и пациенти и до лавина от съдебни дела на пострадалите срещу лекари и лечебни заведения. Нарушават се най-малко четири системни принципа на здравното осигуряване – на солидарността, справедливостта, равнопоставеността и самоуправлението. Това ще доведе до нерационално функциониране на сектора и до допълнително демотивиране на коректните платци на здравни вноски, без да се мотивират некоректните такива;
Предупреждаваме, че ако се стигне до приемане и прилагане на ЗИД на ЗЗО в този му вид, хаосът в здравеопазването ще се увеличи драстично, ще нараснат и административните разходи за управление на системата поради допълнителната необходимост, която ще се появи, за контрол върху новите негативни процеси, които този хаос ще създаде Призоваваме МЗ да оттегли законопроекта и да положи повече усилия за усъвършенстването му така, че да подобри статуса на здравеопазването, вместо допълнително да го разстрои и влоши”, пише още в позицията на Коалиция „Десните".

Няма коментари:

Публикуване на коментар