Translate

вторник, 28 юни 2011 г.

Неподвижността по време на работа води неусетно до тежки заболявания

Които са свързани със сериозни промени в костно-мускулната система като едни мускули отслабват, за сметка на натоварването на други, съпроводени с болки в гърба, кръста и изтръпване на ръцете.
Човешкият организъм не е създаден да бъде продължително време в статично положение, в каквото ние твърде много го принуждаваме да бъде ежедневно. Затова и т. нар. офисна болест е сред водещите не само в България, но и в световен мащаб. Тя започва с болки във врата и плешките в резултат на обездвижването. Като прибавим към това и един-два включени климатика, течение от прозорците, изкривената и неудобна поза по 10 часа на ден, идват и оплакванията.
Напоследък много често срещано заболяване сред работещите на компютър или извършващи еднообразни движения като шивачките например е т. нар. карпал тунел синдром. Заболяването е провокирано от продължително държане на ръката в неестествена позиция като работа с мишката. Когато това продължава много часове на ден, месеци и години наред, се получават болки и изтръпване на китките, пръстите и дланите на ръцете. Те са особено силни през нощта, а на сутринта ръцете са сковани и се раздвижват трудно и болезнено. Причината е в това, че карпалният канал, през който минава медианният нерв, се възпалява и притиска коренчетата на нерва. Човек започва да изпуска по-дребни предмети. Състоянието не преминава нито след почивните дни, нито дори след отпуска. Когато заболяването не се лекува навреме, може да прогресира и да се наложи дори операция. Но, ако то се хване навреме, се прилага медикаментозно лечение в комбинация с физиотерапия, правят се компреси и се прави тотална корекция на стойката при работа, като се спазва правилото - на всеки час пред компютъра 10-15 минути почивка или занимание с друга дейност. Столът трябва да е висок, гърбът при работа облегнат в право положение, мониторът на нивото на очите, за да не се навежда или изтегля нагоре главата при четене. Този режим на работа важи и за засегнати от други офисни заболявания, както и за всички с професии, изискващи прекомерното застояване на едно място и еднообразните движения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар