Translate

понеделник, 8 юли 2019 г.

FLUCA: Ритъм, движение и визуални експлозии през юли


През юли австрийският културен павилион FLUCA ще предизвика публиката да отвори широко очи и да се слее с ритъма на дългите летни вечери. Сетивата ще бъдат предизвикани с музикално-визуални инсталации, гостуване на най-големия фестивал за съвременно австрийско кино – Диагонале, който се провежда всяка година в Грац и серия от партита с артисти от световната сцена. През юли за FLUCA пристига и кураторът Урсула Мария Пробст, която ще представи някои от ключовите проекти в пространството на известние виенски клуб FLUC. Последователите на клубната култура ще се срещнат с австрийския диджей Лена Ка в едно необикновено музкално преживяване

Музикално-визуални инсталации, серия от пърформанси и селекция на Диагонале – най-големият фестивал за съвременно австрийско кино, ще се срещнат във FLUCA през юли, за да открият пресечната точка между кино, ритъм и идентичност.
Новата програма на австрийския културен павилион ще стартира на 5 юли от 21 ч. с парти за откриването на изложбата „ФОН: Млади автори от Пловдив“. Музикалната селекция ще бъде съставена от участващите автори - Мич Брезунек, Мартина Вачева, Димитър Генчев, Велизар Димчев, Явор Костадинов, Любомир Кръстев, Трифон Ташев, Вълко Чобанов, Димитър Шопов.
На 6 юли аудио-визуалното преживяване ще продължи с техно музикалния пърформанс на австрийския диджей Лена Ка. Известна с гиговете си във виенските клубове, Лена Ка завършва и докторантура в Академията по изящни изкуства във Виена, посветена на отношението между визуалните изкуства и електронната музика. Късните часове ще продължат с афтър парти с участието на Лена Ка и Станислав Генадиев – HYPNOS.
В 21 ч. на 11 юли зрителите ще видят “The Congo Tribunal” – филм, получил огромно международно признание с отразената експлоатация на труда в африканската държава Конго. На границата между документалистиката и фикцията, лентата разказва за противоречията в съвременното общество.
В средата на месеца юли австрийският куратор Урсула Мария Пробст ще представи проектите “Транскултурна еманципация” и “Здравей, обща земя!”, които имат специално място на сцената на FLUCA. Иницииран през 2013 г. от Пробст, “Транскултурна еманципация” цели да представи не-австрийски художници, живеещи във Виена. Публиката ще има възможност да се запозане със специалния подбор от произведения и пърформанси на гостуващи артисти, а вечерта ще продължи с прожекции на кратки филми, създадени към проекта.
На 18 юли в специалното пространство ще се състои прожекция на филми за авторите на изложбата “ФОН: Млади автори от Пловдив”. Малко по-късно темата ще бъде развита в панелна дискусия с Веселина Сариева (директор и основател, Sariev Contemporary) и авторите - Мич Брезунек, Мартина Вачева, Димитър Генчев, Велизар Димчев, Явор Костадинов, Любомир Кръстев, Трифон Ташев, Вълко Чобанов, Димитър Шопов.
Изложбата “Какво е да спечелиш? - Няма "нова сделка"”, включваща работи на Сергей Киршенко, Соня Лаймер, Сузи Легер, Якоб Нойлингер, Female Obsession, ще бъдат представена на живо на 19 юли от куратора Урсула Мария Пробст и Якоб Нойлингер. Малко по-късно двамата ще пускат музика за публиката на FLUCA.
На 24 юли FLUCA ще посрещне Диагонале - най-големият фестивал на съвременното австрийско кино, който се провежда всяка година в Грац. Официалното представяне на фестивала във FLUCA включва селекция от произведения на Йохан Лурф, който се занимава активно в областта на експерименталния филм. В австрийския културен павилион ще бъдат представени 7 от неговите филмови произведения.
В края на месеца FLUCA и Пловдив ще посветят още една вечер на необикновеното кино. На
26 юли номадската, базирана във Виена артистична организация - Golden Pixel Cooperative, ще представи своята нова филмова програма под наслов Weisses Licht. Компилацията от кратки филми ще представят в разговор с публиката на FLUCA Катарина Свобода и Лиза Трутман. Двете ще споделят най-интересното от пътя на организацията, която цели да поощрява създаването на филмова продукция от жени художнички.
След откриването на 21-юни изложбата ФОРНОТЕКА на Антон Стоянов, курирана от Борис Костадинов тя може да бъде видяна до 12-ти юли всеки ден от вторник до събота при FLUCA.

Няма коментари:

Публикуване на коментар