Translate

неделя, 3 юни 2018 г.

Проф. Радка Аргирова: Всички български пациенти с хепатит С днес могат да бъдат лекувани

Но въпросът е човек да знае, че е заразен, за да потърси лечение. Излекуваните пациенти у нас надхвърлят вече 3 000 с прилагането на новата терапия срещу хепатит С.Инфекциозната болест вече е представена в листата на персонализираната медицина, подчерта проф. Радка Аргирова,вирусолог в „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“, на 17-ата национална среща на лекари и журналисти, инициирана от фондация „МОСТ“. По думите и хепатит С може да се развие като остро, но и като хронично заболяване. Не се разпространява чрез храна, кърма или случен контакт като прегръщане, пътуване. Сравнително рядко е заразяването по полов път. Инфекцията протича безсимптомно. Едва в 20% от случаите гадене, повръщане, тъмна урина и т. н. След като се открие вирусът, най-често случайно при изследване за кръводаряване или друг повод се изчакват 6 м., за да видим дали организмът сам ще се справи с инфекцията. Ако това не се случи смятаме инфекцията за хронична и тогава предприемаме лечение.
Лечението на хепатит С е революция в медицината, защото в основата на усешното лечение е откритието, че в процеса на своята репликация вирусът на хепатит С не минава през ядрото на клетката. Т.е ако се спре репликацията на вируса ще се отървем от него.
В структурата на заболяването има 4 ензима и 6 генотипа, които се делят на субтипове и всеки един от тях се влияе по различен начин, в зависимост от приложената терапия.
Персонализираната медицина е именно това – определя се генотипът и каква терапия, с каква продължителност ще се приложи за дадения болен. След като влезе в гостоприемника, вирусът на хепатит С се размножава много интензивно, но като не влиза в ядрото не оставя генетичен материал в генотипа на човека. И затова има потенциал напълно да бъде изкоренен с антивирусна терапия. Но може да се получи и така – да сме елиминирали вируса с медикаменти, но същевременно той да е задействал механизмите и процесът на цироза и дори на възникване на първичен карцином на черния дроб. Сега усилията са насочени какво да се прави, след елиминация на вируса, за тези хора, които вече имат фиброза и цироза, при които чернодробните клетки са изместени от съединителна тъкан. При венозните наркомани е възможно повторно заразяване с хепатит С т.е. реинфекция, но с друг генотип на вируса.
В момента усилията на медицината са насочени към търсене на такива медикаменти, които да спрат новообразуването на съединителна тъкан в черния дроб, което е започнало в резултат на инфекцията с хепатит С.
Можем да се гордеем, че всички български пациенти с хепатит С днес могат да бъдат лекувани. При тези, които имат генотип 1а, лечението е 24 седмици, а при генотип 1b- 12 седмици. Лечението е достъпно и напълно реимбурсирано от НЗОК.
Сега тенденцията е към въвеждането на медикаменти, които ликвидират вируса, независимо от типа му. Добрата новина е, че пангенотипни терапии – нови молекули, които лекуват всички генотипи ще се прилагат и в България от първи януари 2019 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар