Translate

събота, 9 юни 2018 г.

Държавата да поеме специализацията на младите лекари


от дефицитните за страната специалности срещу ангажимента бъдещите лекари да останат за определено време на работа в България. Тази идея ще предложи здравният министър Кирил Ананиев. Това стана ясно от участието му в блиц-контрола по време на заседанието на парламентарната здравна комисия в 43-то НС.
Според него Наредбата, регулираща специализацията на лекари у нас, действително има нужда от промяна.
-След като установим какви са потребностите, ще предложа на МС обучението, квалификацията, преквалификацията и продължаващото обучение да е за сметка на държавния бюджет, заяви той и допълни, че впоследствие младите лекари ще имат ангажимент да останат в страната за определен период от време.
Въпросът тепърва предстои да бъде обсъждан, както с министъра на образованието, така и с този на финансите.
Д-р Бойко Пенков, зам.здравен министър уточни, че предложението на МЗ за ангажимента към страната ни на специализантите след завършването им ще бъде период от 3 години. А болниците, в които лекарите специализират, поемат заплатите на специализантите.
Освен това каза, че това, което обсъжда МЗ е специализацията на най-дефицитните кадри да бъде напълно поета от държавата, тъй като броят на специалностите, в които ситуацията е много тежка съвсем не е малък и по тази причина списъкът им ще бъде разширен. По този начин ще се даде възможност на повече желаещи да се обучават в по-голям брой области, в които има тежък дефицит на специалисти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар