Translate

четвъртък, 7 юни 2018 г.

Специалисти от Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия на ВМА спасиха 43-годишна жена с рядък тумор


Поредната изключително сложна оперативна интервенция бе извършена от екипа на проф. Никола Владов на пациентка с тумор на надбъбрека, с туморен тромб в долна празна вена и метастази в черния дроб.
След тотално изключване на черния дроб от кръвообращението за около 40 минути, бе отстранена част от долна празна вена, като същата бе заместена със синтетична протеза. Наличието на метастази в черния дроб наложило отстраняването на дясната половина на органа.
Това е един сложен процес, който изисква добре сработен екип, добър анестезиологичен екип и добра логистична подкрепа. На база над 10-годишния си опит в чернодробните трансплантации, ВМА и Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия се специализира в операции на тази специфична зона, което изисква добра база за извършване на тежка хирургия, добра подготовка не само на чернодробните специалисти, но и на уролози, ендокринни хирурзи и други, коментира проф. Никола Владов.
Пациентката се възстановява нормално и вече е изписана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар