вторник, 10 април 2012 г.

Бойко Борисов: Всички ставаме нещастни и седим и гледаме другите

Но този добър живот не идва даром, той не идва внезапно, трябва да си го отработим

Водеща: Първият световен доклад, г-н премиер, за нещастието, поръчан от ООН, ни нареди сред държавите, едва ли не най-нещастни в света. Мислили ли сте защо е така - Чад, Конго, Танзания, Бурунди, Хаити, което беше от земетресение...?
Бойко Борисов: Зависи кой доклад проект и вьрху кой слага акцент. Щастлив може да те направи кой - държавата?
- Обвързват го с благосъстоянието и със скандинавските държави, където жизненият стандарт, благополучието, удовлетвореността, чисто битово и финансово да имат повече щастие.
- В скандинавските държави от щастие се изпозастреляха. По 70-80 човека, от голямо щастие.
- Добре. Сега по същество и конкретика. Има едни нещастни хора. Те са в Кърджали със сигурност в момента.
- Има нещастни хора, има щастливи хора, кой както си го направи. Това е от самия човек.
- Дали сте се замисляли дали властта, политиката, управлението имат отношение към това чувство?
- Има хора, които цял живот само мрънкат. Има други, които от сутрин до вечер са си усмихнати и щастливи от каквото и да е.
- Българите какви са освен нещастни, мрънкащи?
- Говоря за българите. Има хора, които, като ги видиш, е лъчезарен, каквото и да е времето навьнка. Има такива, на които все някои им е крив. Така че...
- Не правите обобщения от този доклад?
- Не може да се направи по никакъв начин. И като отидеш в тези държави, виждате - не минават седмица, месец да не утрепят седем-осем ученици в някой университет. Тяхната образователна реформа на какъв етап е според вас? Зависи кой прави доклада и какво цели с него и как се вади един контекст и след това се чете. Пази боже, в България, така както в САЩ през месец да трепят по седем-осем ученици. Бази боже!
- Хората в скандинавските държави със сигурност са по-щастливи и живеят по-нормално и по-богато.
- В скандинавските държави има най-много самоубийци. Най-много самоубийци.
- Искате ли да сменим темата и да влезем в конкретиката на българската такава?
- Вие ме вкарвате в темата. И като започна да ви обяснявам, че там се самоубиват най-много, най-големият алкохолизъм е там.
- Българите трябва да се почувстват по-щастливи.
-Ама, вие сте прочели, че Конго и Чад били някъде след нас.
- Българите ще се почувстват със сигурност по-щастливи, след като им обясните, че в скандинавските държави хората се самоубиват. Айде да отидем в Кърджали.
- Има го във всяка една държава в своята специфика.
- Където надявам се да не стигнат до самоубийство хората, които месеци наред не са получавали заплатата си. Отново, преди малко в ефира на 6TB се обърнаха към вас и попитаха „подиграва ли се г-н Захариев на българската държава и на българските институции", когато се оказва, че българската държава не може да го принуди по никакъв начин да си изпълни задълженията?
- Ако българската държава започне да принуждава частници или собственици на фирми, които са фалирали, с насилие да извършват своята дейност, това значи, че ние сме полицейска държава. Ние сме държава от тези там, където ги изброихме. За това, казва се правова държава и са отрегулирани, включително и фалитите. И неслучайно фалитът се взима решението и се обявява в несъстоятелност от съда. Не от прокурор, не от полицай, не от премиер, а от независимия съд.
- Инспекцията по труда...
- Това, което направих с Инспекцията по труда, с всички през тези няколко седмици, когато този проблем излезе наяве, е най-малката солидарност, единствената, която държавата може да направи, е да им даде по 325 лв. И ние го направихме. За една седмица ходих два пъти.
- Друг механизъм няма ли?
- Няма друг механизъм. Другият механизъм е да го хванем Захариев, да го заведем там, да го бият с камъни и през това време да му източват сметките. Какъв е другият механизъм?
- Какво да правят?
- И за това ние в момента, от една седмица... Аз съм водил пет-шест часа преговори поне с тях. Сега на Дянков съм му възложил като финансист по-грамотно да ги проведе - с „Креди Суис", с „Па-риба", с Първа инвестиционна банка, за да могат кредиторите да се разберат, да сложат друг мениджър, който да изведе предприятието на печалба, за да могат хората да работят и да си взимат парите. И те прекрасно го знаят.
- Това означава ли, че всеки един частник в България може да прави каквото си поиска - едни хора да му заработват, след което да не получават заплатите си и държавата да казва: „нямаме други механизми, ходете пред къщата му".
- Това се казва правово гражданско общество. Там е отреагирано със закон - как се прави фирма, как се наемат служители на работа, как се плащат данъци и осигуровки, как, когато това не може да сработи, фалира и как се нарежда на опашката, за да си получи парите - държава, работници, общини и служби.
- Хората имат усещането, че някой покровителства Валентин Захариев.
Това са отреагирани. Хората там живеят с надеждата, че има една вездесьща фигура, която хваща виновния за ушите и казва „отивай утре и плати заплатите".
- Вие създадохте това усещане. Вие си го направихте това.
- Правим го, защото така се намерихме и в „Горубсо", така и тук им дадохме пари и продължаваме да искаме да им помагаме. Но тук към. тях бих се обърнал: къде са били синдикатите толкова години? Защо не са алармирали? Защо тогава не са започнали да правят стачки - да обърнат внимание на проблема?
- Има 213 проверки от Инспекцията по труда с предписания.
- Имало е, разбира се.
- Но това не е стреснало работодателя.
- Така че моите почитания към тях. Те знаят прекрасно, че полагаме огромни усилия, ако тази седмица не им разрешим проблема и оттам да предприемем каквито си иска... действия.
- Знаете ли, че Валентин Захариев е спонсорирал ГЕРБ по време на предизборната кампания?
- Не. Това са измишльотини.
- Кое? Той си го призна.
- Той си го е признал. Какво си е признал, че е дал 5000 лв. -дали ги е дал, или не и на кой ги е дал?
- Питам ви, защото има усещане сред хората, че Валентин Захариев е покровителстван.
- Покровителстван от Костов и компании, които му дадоха всичките тези предприятия.
- Намесихте името и на г-жа Бориславова в един от моментите на загъване на дружеството.
- Аз от пет години не живея с нея, така че ако искат да я намесват, да я питат. Тя ще им обясни за какво става въпрос.Така че трудно вече ще ме вържат с подобни евтини номерца. Да си отговарят, всеки за това, което е направил.
- Включително и тя.
- Включително и тя, ако има нещо нередно, което е направила. Но съм убеден, че тя не е. Те, когато са взели банката и след това тя го е продала на Захариев. Той е взел парите от „Кремиковци" тогава и е купил ОЦК. Това са банкови операции, които са направили. Но това са вече колко - 10 години, 15, от които работи предприятието под ръководството на Захариев. Не от три месеца, не е от пет. И ако е имало такива проблеми, те е трябвало много по-рано да ескалират, да ни ги подадат работниците. И от преди година, две, пет да се наблюдава този процес там. През това време той е купувал техника, строял е сгради. Над 300 млн. са му кредитите за нов завод. И много умело сигурно е успявал да излъже работниците си, че ги чака светло бъдеще.
- факт е, че всеки в държавата се обръща към Бойко Борисов по всякакви теми. И ние ще го направим след малко с тема „кучета", ако щете, защото и бяхте кмет, с тема „управление на предприятие", с писма, които разбираме, че ви пишат, за всякакви лични проблеми, не означава ли, че не функционира добре държавата с темите и институциите, след като всеки казва „да дойде Бойко Борисов"? Това не е комплимент, струва ми се - диагноза, че държавата не функционира нормално.
- Всеки може да го приема както трябва. Естествено, че е диагноза...
- Понеже споменахте „Белене", г-н Борисов...
- Нарушили са много неща. Моята теза по „Белене" трябва да бъде от две части. Първата - какво са нарушили те. И втората - какво сме правили ние през тези години е важно хората да знаят.
- Преди това една скоба, много ви моля, защото можете и да се подпалите сега, много добре помня едно ваше интервю преди година.
- Да, точно.
- Разяснихте как икономиката на България ще се срути.... Само да кажа - 18 пъти скок на тока, фалит, срутване, апокалипсис на държавата, ако няма „Белене".
- Точно така.
- На кой Бойко Борисов да вярваме - на Бойко Борисов от 2012 година или на Бойко Борисов от 2011 година?
- Това е пак манипулация. Ще вярвате на това, което фактите говорят. За това, първо за вашите зрители искам да обясня какво са нарушили и защо ни трябваше този период от време. Първо, най-важното във всяка една държава, в белите държави, в ЕС е обществената поръчка - как се избира един изпълнител на нещо - дали е магистрала, дали е градинка, дали е парк, дали е игрище, дали е централа. Те правят търг за достроя-ване. И между другото тогавашната централа била почти готова. Оборудването е било тук. Спокойно е можело в рамките на година да я довършат и вече 10-15 години да работят тези реактори спокойно. БСП не са искали да строят тази централа. И за това от 2006 година, като я започват, до 2009 година не правят абсолютно нищо освен да изхарчат едни пари. Тук е важно да се отбележи защо по постановление 5 ние след това, като си говоря за моето време, ще кажа кои пари сме платили по постановление 5. Те не подписват договор. Можете ли да строите ядрена централа без цена, без договор, без абсолютно нищо. И за да избягат пак от закона, правят споразумение, без да имат договор, правят едно рамково...
- Това го знаем. Защо не отговаряте на другия въпрос?
- Става въпрос за една гигантска далавера още в самите юридически схватки, похвати, с които подреждат проекта.
- Защо не го казахте преди година това нещо?
- Аз открай време го казвам, как не съм го казал.
- Казвахте „трябва да се построи, защото иначе ще рухне икономиката на България".
- Да, трябва да се построи, но малко трябва да слушате. Как да ви кажа? Когато сложихме на масата енергийните възможности на България, какво произвеждаме в момента и какво харчим, спомняте си, че едновременно с „Белене" пак тройната коалиция бяха приели един закон за възобновяемите източници, в който ние, като дойдохме плащахме 800 лв., соларните паркове, към 380 - ветропарковете, енергията от тях и 360 ли беше - биомасата. Там някъде бяха. Оттогава ние два пъти сменихме закона. И двойно, на два пъти сменихме цените, на които плащахме. В момента трябва да е някъде около 250 лв. -соларните паркове. Смятайте колко сме намалили тази цена. Същото е и за ветропарковете и останалата енергия. По онова време това не беше така. И когато смятахме колко пари трябва да дадем за тези 2500 Мвт зелена енергия, плюс останалите, излизаше, че цената на тока трябва да скочи 18 пъти.
- Внос на ток няма да има?
- Как ще има. Ние изнасяме, ние двойно повече произвеждаме.
- Отколкото потребяваме.
- И сега понеже те не знаят тези цифри, отиват в парламента и започват да плашат хората. Волен Сидеров го слушах онзи ден - „ще внасяме ток от Турция". Не, ние ще изнасяме ток и ще продължим да изнасяме. Много е важна тази сметка. Тя е математика. Имаме 5000 произвеждане, имаме 10 000, които...
- Потребяваме.
- 5000 потребяваме, 10 000 произвеждаме. Със седмия реактор ще ни станат 11 200. С новия реактор в „Мариците", 480 Мвт, ще ни станат 11 500. С 200 и нещо от „Горна Арда", ще станат 11 700-11 800. Плюс, имаме да доприсъединяваме, който кара, вижда навсякъде са соларни и ветропаркове вече изградени, когато ги присъединим тях, ще минем над 2000 Мвт от тях. Ще имаме 13-14 хил. Мвт.
- Добре. Не отговорихте за вота на недоверие по този начин...
- Какво повече? Какъв апокалипсис. За това, когато тогава казах „ако няма пети и шести, ако няма седми, ако опрем само на зелените енергии, ще скочи 18 пъти токът. В пъти, в пъти, даже много пъти над 18. За това, когато седнахме и направихме изчисленията, казахме така - „със седми реактор на „Козлодуй", работещ след шест-седем години, с удължените пети и шести", защото сега вече няма да дразним руснаците с това, че им казваме „махайте се оттук", а казваме „вместо два, взимаме единия ви реактор". За строителство ще дадем 1/3 от парите. За електропреносна система няма да даваме пари. За инженери, работници, които си работят от Първи, Втори, Трети и Четвърти...
- Един въпрос обаче, чийто отговор не е ясен. Защо, при условие, че руснаците ни намалиха цената на природния газ с 11 %, това няма да се отрази на цената на...
- Ами защото тя влиза в сила от 1 април. Няма как да се отрази за няколко дена.
- А вие не изчакахте консултанта, който наехте...
- Не, напротив.
- ... да излезе със становище или поне не беше публично оповестен.
- Консултантът ми каза, консултантът още не е предал официалния си доклад, но те информират по начина, по който се движат...
- Какво ви каза?
- Че ток ще е необходим, ще се продава и след 15-20 години, а ние ще имаме тогава 11-12 хиляди мегавата, като въведем енергийната ефективност, вместо пет ще харчим четири хиляди мегавата...
- Консултантът е казал не ви трябва...
- Не, казал е поне един реактор ви трябва. И ние затова го правим.
- Говорим за този седмия, добре, изчерпихме за момента това.
- Така че ние ще продаваме електроенергия и за бъдеще.
- На мен не ми стана ясно кога ще бъде намалена цената за битовите потребители за природния газ и на топлофикациите, чийто консуматив е природният газ?
- Ами, надявам се скоро.
- Кога ще махнете посредниците? И защо досега не е направено, щом го заявихте преди толкова време?
- Ами, защото „Газпром" казва - ще купувате от еди-кой си. Неслучайно Германия си го реши въпроса, като си изпрати като посредник бившия канцлер - Шрьодер, да ръководи...
- Много хаотично подскачаме от тема в тема и... За Сребърния фонд - не е ли национализация?
- Защото цитираме „някои икономисти казали".
- Шистовият газ. Като че ли се отвори темата отново?
- Шистовият газ... Няма, тя винаги е била една и съща. Докато не дойдат и не убедят българското общество експерти с факти, че то е безопасен за околната среда, мораториумът стои и ние няма да вземаме такова решение в Министерския съвет.
- 100% ли сте сигурен, че новият, пореден министър на здравеопазването ще се справи със задачите си?
- Надявам се.
- Тя каза, че реформа няма да има този мандат. Ще я смените ли, ако не се справи, и нея, за да са петима министрите?
- Който не се справя, трябва да се сменя.
- Нататък, към следващите теми, защото времето тече. Аз, общо взето, като някаква лична моя амбиция съм си поставила, да ви питам: докато положението на хилядите българи, които живеят в страх и са лишени от елементарното право на спокоен сън по българските села. Обезкостени български села, не само баби и дядовци, бизнесът е изчезнал от там. Те нямат право да гледат кокошки, нямат право да гледат царевица, нямат право да спят. Те са се барикадирали като във война и селата изглеждат като във война. Има едни хора, които безнаказано си щъкат напред-назад и превръщат българските села, които би трябвало да са гръбнакът на българската икономика, защото там ни е плодородна земята, в населените места.
- За Мечка ли, за кое говорим?
- Не само. Това е пример. Не само за Мечка. За много, за десетки, може би и стотици български села говорим.
- Проблем, сериозен проблем. Единственото е повече полиция да се праша.
- Друго има ли?
- Друго няма.
- Дайте решение - тези хора искат да живеят нормално.
- Решението е повече полиция и повече ефективност в съдебната система. Тези, които са ги хванали, да бъдат съдени и вкарани в затвора. Няма друга...
- Последната минута - докога ще ни ядат кучета? Вие бяхте кмет... толкова можете...
- Толкова можем. Ние поне сме избрали три приоритета. И тези приоритети ще ги направим.
- Кажете ни, безхаберие, лошо управление и кражби ли доведоха до умножаването на кучетата в София.
- Просто прекалено либералното отношение към животните. Прекален толеранс. Добричките трябва да се оставят да си изкарат живота след кастрация на улиците. Всичко, което проявява агресия или се събира по глутници, веднага трябва да се прибира и да му се прилага евтаназия. Така работехме навремето и беше балансирано. И еко-организациите го разбираха, и се разбирахме с тях, и съответно всяка година броят падаше с близо 1000-1500 кучета. Това трябва да правят колегите в момента.
- Аз съм типичен представител на нещастните българи, попаднали в онази класация на ООН.
- Всички ставаме нещастни и седим и гледаме другите. Ама другите се утрепват по училищата, трепят се по магистралите.
- Хората искат по-добър жи-в о т , г-н премиер, когато сте се явили на избори...
- Но този добър живот не идва даром, той не идва внезапно, трябва да си го отработим. И затова аз съм казал: правим приоритет три-четири неща, правим ги за четири години. После други три-четири неща, правим ги. Ние че се разпиляваме, хиляди приказки, нищо конкретно, както заварих държавата 2009 г.
Интервю на Би Ти Ви
(Със съкращения)

Няма коментари:

Публикуване на коментар