Translate

четвъртък, 12 януари 2012 г.

Потребителите на Facebook Facebook да не кликват върху странни линкове

Компютърен червей е "откраднал" над 45 000 потребителски имена и пароли от от френски и британски Facebook профили, предупреждават компютърни експерти.
Червеят Ramnit е известен още от април 2010 година, като тогава е бил използван за кражба на данни от банки.Червеят инфектира .exe файлове, както и документи на Microsoft Office и HTML файлове.
Според експертите хората, стоящи зад усъвършенствания вариант на червея Ramnit, използват откраднатите пароли, за да влизат в профилите на жертвите си, да изпращат на приятелите им линкове, като по този начин разпространяват вируса все повече и повече. Така червеят инфектира нови и нови профили.Освен това киберпрестъпниците се възползват от това, че някои потребители използват една и съща парола за различни уебуслуги.
 Социалните мрежи най-често стават мишена на киберпретсъпниците, тъй като имат голям брой потребители, а страниците им съдържат голямо количество лична информация, отбелязват експертите. Според тях все повече хакери заменят изпращането на червеи по имейл, като сега атакуват социалните мрежи.
Съветът на специалистите към потребителите на е- използвайте антивирусна програма .
Facebook предупореди потребителите си да не кликват върху странни линкове и да докладват за подозрителна активност в социалната мрежа, също така да станат фенове на Facebook Security Page за повече информация.
Според Seculert около 800 000 компютъра са били инфектирани с Ramnit  в последните два месеца на 2011 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар