Translate

вторник, 10 януари 2012 г.

Лекарствата с изтекъл срок на годност да се връщат в аптеките с документ за самоличност вместо с касова бележка

Това предложи от Националната аптечна камара в писмо до здравния министър. 

Според този вариант на наредбата гражданите трябва да пътуват от едно населено място до друго, ако са закупили медикамента от аптека от град, в който не живеят. Освен това не е предвидено какво се случва с лекарства, които са повлияли негативно върху съответния болен.
От камарата заявяват, че не е предвидена също така и ситуацията, в която потребителят не притежава касов бои за закупеното лекарство.Според българското законодателство купувачът е  длъжен да пази касовия си бон само до напускането на търговския обект. 
От съсловната организация подчертават, че често в бележката не се споменава какво точно лекарство е било закупено. Същевременно нормативната уредба не задължава търговците на дребно на лекарствени продукти да вписват в бона вида на продукта, партидните номера на медикаментите, както и техният срок на годност. Така не може да се направи пряка връзка между касовата бележка и лекарството, което клиентът иска да върне. 
Не е разписано още и  какво се случва с медикаментите, закупени от вече несъществуващи или фалирали аптеки. Потребителите не могат да върнат опаковка или блистер, които са наполовина използвани и липсва срокът на годност върху тях.
Поради изброените нередностите от камарата искат наредбата да бъде стопирана. Оттам настояват медикаментите да могат да се предават само с представянето на лична карта, а процедурите по предаването и унищожаването им да се финансират от държавата.

Практиката в ЕС е клиентите да връщат стари хапчета в най-близката аптека без формалности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар