четвъртък, 9 юни 2011 г.

Антидепресантите -удебедяват каротидната артерия


Хората на средна възраст, които приемат антидепресанти, е по-вероятно да бъдат засегнати от стесняване на кръвоносните съдове, което е свързано с увеличен риск от инфаркт и инсулт, в сравнение с онези, които не прибягват до използване на подобни лекарства, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Ройтерс.
Изследване с близнаци установило наличие на атеросклероза чрез измерване на дебелината на вътрешните стени на каротидните артерии, независимо от вида на приемания антидепресант.
Употребата на антидепресанти увеличила с близо 5 процента дебелината на вътрешните стени на каротидната артерия.
При 59 двойки близнаци на средна възраст 55 години единият брат приемал антидепресанти, а другият - не. Учените установили, че у братята, които приемали антидепресанти, е налице около 5-процентно удебеляване на вътрешните стени на каротидната артерия.
Предишни изследвания свързваха депресията с по-големия риск от сърдечни болести. Тя обаче не бе посочена като фактор, породен с вероятността от удебеляване на вътрешните стени на артериите, което е водещото в новото изследване. Тъй като не открихме връзка между депресията и стесняването на каротидните артерии, е по-вероятно в основата му да са антидепресантите, а не депресията, заявява д-р Амал Шах от университета „Емъри" в Атланта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар