четвъртък, 17 януари 2019 г.

Изложението Balkanica Wedding & Honeymoon Expo 2019 с атрактивни идеи за сватбата


Увеличават се сватбите в традиционен български стил. Посолството на Мароко представя езотични сватбени традиции

На 19 и 20 януари 2019 г. в Sofia Hotel Balkan ще се проведе единадесетото издание на най-голямото в България сватбеното изложение – Balkanica Wedding & Honeymoon Expo 2019. Организатор на изложението е фирма „Експолайн“ ООД – представлявана от Анета Пени и Ирини Батзака.
По традиция събитието привлича интереса на двойките, на които предстои сватба и в рамките на два дни ги среща с различни представители на бранша. За първи път Balkanica Wedding & Honeymoon Expo 2019 представя мароканска сватба с любезното съдействие на Посолството на Мароко в София.
Анета Пени, издател на списание „Сватба”, създател на сп. „Дипломатически спектър“ и организатор на изложението обяви, че партньорство с посолство за събитието се прави за първи път, но планират да го превърнат в традиция и всяка година да се представят сватбените традиции в културата на различни страни. Тя акцентира, че по-решителните младоженци могат още в рамките на изложението за два дни да организират голяма част от сватбата си при специални условия с отстъпки от изложителите.
Специален гост на пресконференцията, във връзка с изложението, беше Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Р. България, която разказа за мароканските традиции при организирането на сватба.
Жан Джадиди – изложител, флорист от „Мистър гарден“, представи тенденциите при декорациите с цветя. А водещия пресконференцията проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, коментира сватбените облекла, които бяха показани.
По време на нея бяха демострирани традиционни марокански такшита, с които се облича
булката, както и прочутите марокански кафтани. Такшитата са ръчно тъкани със златни и сребърни конци, изработени от фина коприна, дантела и кадифе, украсени с камъни „Сваровски“ и други полусъпоценни камъни. Гостите се докоснаха до културата на Мароко и чрез дегустация на ароматния марокански чай и вкусни сладки.
По време на изложението ще има отделен
щанд, който ще представя българските обичаи и традиции като съпоставка с тези на Мароко. Общо 50 водещите компании в сектора на сватбената индустрия са участниците в изложението.
Избрани булчински рокли от своите най-нови колекции показаха: модна къща „Блинк“ с дизайнер Радослава Лазарова, Mille Bridal, Victoria Bridal, „Къща на шапките“ с дизайнери Ирина и Георги Сардареви, модна къща „Одета“ с дизайнер Валерия Лазарчева и сватбен бутик „Алегра“ с дизайнери Галя Долапчиева и Радостина Илиева. Дизайнерката Радослава Лазрова обобщи и някои от водещите тенденции: различни дължини на роклите, асиметрия,
солирани детайли, плохи, наслагване на прозрачни материи, деколте тип „лодка”, корсетите и голото рамо, което подчертава женствеността, акцентиране върху ръкавите, 3D флоралните мотиви, геометрични елементи. Цветовите комбинации са всички, известни до момента: бяло, айвъри, светло екрю или шампанско, както и използването на материя с телесен или нежен пастелен нюанс под основния цвят. Силуетите са най-разнообразни – А линия, „русалка“, тип „принцеса“ и рокли с висока талия, както и роклите две в едно. При материите изпъкват матиран сатен, дюпон, шифон, тюл, както и техни копринени варианти, разбира се, и дантелата. 
Издателят на списание „Сватба” сподели, че значително се увеличават сватбите в традиционен българските стил, за които се търсят народни носии и техни стилизирани варианти. Тези сватби са най-желани при смесените бракове и от българите, които живеят в чужбина, но правят сватбите си в България, в градчета като Жеравна и Копривщица.
Относно флоралната декорация Джадиди разкри, че най-предпочитани са пролетните цветя, ароматната фрезия, розата и по-конкретно – спрей розите. За българските сватби
предпочитан е здравецът, като символ на здраве. Силна тенденция са зелените сватби, които се правят с повече зеленина. Класическото бяло винаги присъства, но много се търсят и нежните пастелни цветове, като бледо розово и лилаво. Комбинацията от червено и зелено при цветята е предпочитана специално за сватбите в традиционен български стил.
Изложението Balkanica Wedding & Honeymoon Expo 2019 подкрепя и „Розовата Фондация“, основана от Албена Крушева в град Трън, където се провеждат кръжоци по интереси за деца от социланослаби семейства. Техни произведения ще бъдат включени в събитието с отделен щанд. Всички посетители ще имат възможността да опитат късмета си като участват в томболата с много подаръци и да се възполват от големите отстъпки, които фирмите ще направят на изложението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар