Translate

сряда, 28 ноември 2018 г.

Новогодишният музикален фестивал отдава почит на своя създател – големия български диригент Емил Чакъров


Тазгодишното издание на Новогодишен музикален фестивал – НМФ отбелязва 70 години от рождението на Емил Чакъров (1948 – 1991). Именно диригентът основава фестивала през 1986 г. по подобие на музикалните фестивали в Европа, а първият концерт прозвучава на 27 декември със специално създадения за НМФ Фестивален симфоничен оркестър, като под неговото ръководство минават четири издания на фестивала.
Като част от съпътстващата програма на Новогодишния музикален фестивал ще бъде открита изложба с фотографии на Емил Чакъров, която ще бъде разположена във фоайето на вход А4, а откриването е предвидено за 5 декември. Освен гениален музикант, Чакъров е и своеобразно въплъщение на енергията, която носи музиката. Затова и мотото на фестивала тази година е „Музиката е енергия“.
Емил Чакъров ще бъде почетен и със специална селекция на панорама с филми и концертни записи на диригента. На 6 декември от 18:30 ч. в кино „Люмиер Лидл“ зрителите ще присъстват на премиерата на документалния филм за диригента – „Последен концерт“, с режисьор, продуцент и сценарист Георги Тошев.
Съпътстващата програма, посветена на Емил Чакъров, ще завърши със среща-разговор за диригента на 12 декември. в Литературен клуб „Перото” с водещ Екатерина Дочева. Непосредствено след това, от 18:30 ч. в кино „Люмиер Лидл“ ще бъде показан и филмът „Като дъх музика“ I и II част.
Тазгодишното издание на традиционния Новогодишен музикален фестивал ще представи пред публиката концерти от различни жанрове на класиката и джаза, а най-голямата зала в НДК ще събере музиканти от световен мащаб.
32-рото издание на Новогодишния музикален фестивал обръща специално внимание и към най-малките почитатели на класическата музика, които ще имат възможност да посетят концерта – „Новогодишен концерт-матине за деца и възрастни“ на 29 декември от 11:00 часа в кино „Люмиер Лидл“.  Детската програма на НМФ ще бъде допълнена със съботно-неделни занимания по празничен етикет в „Перото“ на 2 и 16 декември от 11:00 часа. Темите са „Как да бъдем вежливи, когато сме на публични събития с мама и татко” и „Какво трябва да знаем, когато посещаваме концерт?“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар