Translate

петък, 20 октомври 2017 г.

Зачестяват паническите разстройства поради стрес



Добрата хидратация е един от начините за справяне с проблема

За голяма част от българите стресът се е превърнал в неразделна част от ежедневието. Особено податливи са хората, живеещи в големите градове. Това показват данните от национално проучване на Алфа Рисърч, проведено сред населението в големите градове в страната през март, 2017 г. Данните от него сочат, че 48% от българите усещат стрес от градския начин на живот всеки ден. Подобна е и тенденцията в световен мащаб.
Статистиката на СЗО е красноречива - над 300 милиона души в света страдат от депресия, над 260 милиона от тревожни разстройства и глобалната икономика губи всяка година 1 трилион долара от намалена производителност на труда вследствие на стресови състояния.
Според психолози, менталните усилия, които човек полага за предвиждане и контрол на дадена ситуация, се възприемат от организма като реално случващи се и го поставят в режим на справяне с проблема. Вътрешното напрежение, което изпитваме, се изразява в раздразнителност, агресия, загуба на концентрация, сухота в устата и дехидратация.
Данните на Алфа Рисърч, от проучване проведено през 2016 г., пък показват, че над 2/3 от хората, които не пият достатъчно вода, се чувстват изморени поне веднъж седмично. Често причините за недостатъчния прием се дължат на липса на време, стрес, подценяване рисковете на дехидратацията (дори минималните и нива могат да афектират работните резултати), както и на факта, че едва 39% от работодателите в България осигуряват вода на служителите си.
Не бива да забравяме обаче, че чувството за жажда се появява чак, когато дехидратацията вече е факт, а тялото и умът страдат. Крайните резултати са умора, намаляване на ефективността, раздразнителност, затруднение в осмислянето на информацията, увеличени нива на стрес и др. 
Кремена Станилова, психолог, психотелесен психотерапевт и преподавател в Български Институт по Неорайхианска Аналитична Психотерапия  коментира:
-Много хора не си дават сметка, че има пряка връзка между стреса и липсата на добра хидратация на организма. През последните години зачестяват паническите разстройства като резултат от начина ни живот и на индивидуалните особености на характера. Постоянният стрес често води до адренална умора в надбъбречните жлези, а в резултат на това се нарушава водно-солевия баланс в тялото и се появява дехидратация. Ето защо хора, които по характер са тревожни или притеснителни, е нужно по-често да приемат вода като начин да понижат нивата на стрес в организма и да реагират адекватно при стресови ситуации.
Специалистите са категорични, че ежедневният прием на вода е ключов фактор за доброто ни физическо и психическо здраве. Хората, които приемат достатъчно количество вода през деня, имат повишена концентрация и устойчиво здраве, което неминуемо води до по-високи професионални резултати и по-добри отношения с околните. А това е начин да водим балансиран живот, дори и в забързаното градско ежедневие.


Няма коментари:

Публикуване на коментар