Translate

петък, 19 май 2017 г.

Бирата хидратира и предотвратява мускулната треска и крампите след физическо натоварване



Учените потвърдиха - кехлибарената напитка хидратира след спорт

Комбинацията на минерали и витамини в пивото спомага за по-бързото възстановяване на водния и електролитен баланс в човешкия организъм след спорт и всякакви физически натоварвания и спомага за изхвърлянето на отпадъчните продукти и млечната киселина от мускулите, което предотвратява крампи и мускулна треска, сподели проф. Донка Байкова,
Проф. Д. Байкова_Ивана Радомирова_Проф. Йовчо Кабзев
известен специалист по хранене и диететика, по време на старта на деветото издание на информационната кампания на Съюза на пивоварите в България (СПБ), която тази година е под мотото - „Бирата на фокус“.
Тя бе категорична, че нискоалкохолните бири са изотонични и съдържат необходимите на организма вещества след тренировка. Проф. Байкова се позова на последната научна публикация по тази тема в международното списание „Изследвания в областта на храненето и науката за храните“, където екип от австрийски учени препоръчват особено безалкохолната бира като подходяща алтернатива на класическите фитнес напитки, именно заради високото съдържание на минерали, съчетано с изотоничен ефект. За проучването съдържанието на минералните соли и въглехидрати в пивото е установено чрез високоефективна течна хроматография и йонна хроматография. Проф. Байкова уточни, че резултатите от изследването напълно подкрепят изводите, до които са достигнали и испанските, английските и българските учени.
Пивото е богат източник на разтворими фибри – изключително важни за храносмилането и намаляването на нивата на холестерол в кръвта. В него има вещества, които стимулират имунната система и такива, които ускоряват обмяната на веществата. Тя съдържа и антиоксиданти, които противодействат на вредните ефекти от окисляването в човешкия организъм.
Бирата с натуралните си съставки е полезна за балансирания начин на живот, но консумацията и трябва да бъде отговорно умерена.
Мит е, че от кехлибарената течност се пълнее. Не тя, а мезетата към нея са отговорни за увеличаване на килцата, при някои от нейните почитатели и верни консуматори.
-И през тази година продължаваме да информираме потребителите, какво съдържа пивото и какви са качествата му и какво въздействие имат неговите съставки за балансирания начин на живот, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ.
И изрично подчерта, че заедно с колегите си са изключително последователни в това начинание, защото са убедени, че потребителите трябва да знаят достатъчно не само за всяка категория храна и напитка, а изобщо за всичко, което купуват. По думите и тук се крие разковничето за доброто качество на живота и избора на качествени продукти. -В това отношение винаги трябва да се позоваваме на научни изследвания и такава е целта на нашата кампания, която продължава вече толкова години. Ние търсим пресечна точка между полезното, приятното, забавното и образователното, коментира още тя.
Павел Владимиров и Силвия Петкова
Специалните гости на събитието актьорът и водещ Павел Владимиров и актрисата и активна спортистка Силвия Петкова споделиха защо бирата е част от тяхното забързано ежедневие, как тя допринася за добрата им кондиция, социалния им живот и контакти.
Те припомниха, че любимата на мнозина пенлива напитка е със сравнително ниско алкохолно съдържание и ценни хранителни вещества, благоприятни за организма, които се запазват при процеса на производство, а според случая - всеки може да избере безалкохолна бира.
Силвия подчерта, че пивото съдържа силиций, който предпазва от остеопороза, като прави костите по-здрави. Съобщи, че данните от последни изследвания отново безспорно показват, че комбинацията бира след спорт е изключително добра.
Това важи, както безалкохолната, така и за традиционната бира, тъй като тя хидратира организма след спорт и е изключително полезно, защото съдържа 92% вода, соли, минерали като калий, силиций, магнезий и витамини от група B.
Павел в кръга на шегата акцентира, че не пивото, а обилните мезета към него водят до напълняване.
Присъстващите гости на събитие изгледаха две забавни блиц видеа с участието на двамата водещи. Видеата са част от информационна кампания в социалните мрежи, която СПБ стартира, за да се запознаят повече хора с качествата на бирата. А всеки, който желае може да се включи в специалната образователна викторина на страницата във Facebook на Българското бирено общество и да участва в томбола за 3 награди от по 200 лв. под формата на ваучери за билети за музикални събития от платформата Eventim.
  ------
-В бирата няма мазнини, а съдържанието на прости захари е ниско;
-В 100 мл. бира има 45 калории, които се изразходват само с 30 мин. бързо ходене;
-В бирата има само напълно натурални съставки - вода, хмел, малц и пивни дрожди - популярни като бирена мая.

Няма коментари:

Публикуване на коментар