Translate

сряда, 1 юни 2011 г.

Проф. Харалд цур Хаузен -държавната политика в сферата на здравеопазването е тази, която определя дали една нация ще бъде по-здрава или по-болна


Проф. Харалд цур Хаузен изнесе лекция в МБАЛ „Токуда болница София” в която акцентира върху връзката между определени вирусни инфекции и развитието на различни форми на рак. Той обяви, че при редовни тестове за човешкия папиломен вирус (HPV) и ваксинация на подрастващите, този тип рак може практически да бъде ликвидиран. Немският учен оцени високо усилията на своите български колеги, както и на гинекологичния екип в Токуда да прилагат най-съвременните средства за диагностика, профилактика и лечение на причинените от папилома вируса заболявания.
Медицинският директор на ДКЦ Токуда д-р Елизабет Трайкова съобщи, че само за година и половина в центъра за HPV-диагностика са преминали над 12 000 жени. Резултатите са обнадеждаващи и доказват, че българската жена е започнала да се грижи повече за своето здраве и определено е по-информирана за ролята на профилактиката.
В България по официални данни всеки ден по една жена умира от рак на маточната шийка.
В МБАЛ „Токуда болница София”от няколко години функционира специализиран Център за комплексно диагностициране и профилактика на рак на шийката. Тук се извършва цялостен скрининг на гинекологичното здраве на пациентките по установения златен стандарт в медицинската практика, който включва преглед от специалист, цитонамазка, колпоскопия, тестване за носителство на човешки папилома вирус /HPV/, ваксинация, лечение при установено заболяване, продължително проследяване.
Записването се извършва на телефон: 02/403 4000 и 02/403 4910
-------

Проф. Хаузен е роден на 11 март 1936 година. Има докторски степени по медицина от университетите на Бон, Хамбург и Дюселдорф. Той води изследвания в областта на вирусологията и микробиологията в Германия и САЩ.
От 1983 до 2003 г. е председател и член на Научния борд на Националния център за ракови изследвания на Германия (DKFZ) в Хайделберг, чийто почетен професор е и до момента
Нобелов лауреат е за медицина и физиология за 2008 г. Проф. Хаузен получава високото отличие за откриването на причинно-следствената връзка между хроничната инфекция с човешкия папиломен вирус (HPV) и рака на маточната шийка. Откритието му стана база за разработването на ваксина срещу заболяването.

Според проф. Хаузен предпазването от рак на шийката на матката, причиняван от HPV, човешкия папиломен вирус, зависи от качеството на профилактиката, а държавната политика в сферата на здравеопазването е тази, която определя дали една нация ще бъде по-здрава или по-болна.
Заболяването се подмладява и е в пряка връзка с все по-ранния сексуален дебют при младежите. Той напомни, че разработената ваксина, поставена навреме при момичета, които не са започнали полов живот, (между 9-17 години), гарантира поне 80% сигурност срещу смъртоносното заболяване.
Срещу HPV ваксината обаче не би подействала, ако се направи след като момичето е започнала вече полов живот, тъй като тогава има опасност инфекцията да се е случила и да не се изгради силен имунитет, акцентира проф. Хаузен и препоръча жените да си правят редовно тестове и цитонамазки, тъй като този вид рак е лечим на 100 %, ако бъде открит навреме-в по-ранна фаза.
Като пример за много добра система за превенция на рака на маточната шийка даде скандинавските страни, където лекарите се обаждат периодично на жените и ги канят за изследване и преглед. А като основен фактор при прилагането на ваксините посочи цената им, която в световен мащаб е все още доста висока и трябва значително да се намали, за да може те да се прилага повсеместно във всички държави и общества.
Проф. Хаузен съобщи, че предстои да бъдат разработени и други ваксини срещу HPV, от повече фармацевтични компании, което ще доведе значително и до поевтиняването им и изказа предположение, че ваксината осигурява защита срещу HPV петнадесетина години.
Съобщи още, че съществува феномен, като се изключат учените и лекарите, за който малцина от хората знаят.Оказа се, че 90 %от жените, заразени с папиломния вирус, притежават способността да не развият заболяването. Организмът им успява да се самоочисти от него в рамките на две години и на практика до развитие на рак на шийката на матката въобще не се стига. Вирусът обаче поразява останалите 10 %. Никога обаче не е ясно в коя група, тази на 90-те или на онези 10 процента ще попадне човек, когато се срещне с HPV. Затова модерната медицина препоръчва на всички млади момичета да се ваксинират срещу него, каза той.
По думите му създадените до момента ваксини за жените са еднакво приложили и при мъжете и дават също така добър ефект и при тях. Но по-широкото й прилагане и при силния пол зависи от политиката на правителствата, кога те ще стартират програми за профилактика, включващи в имунизационния календар ваксините срещу човешкия папиломен вирус не само като препоръчителни, но и като задължителни. А това от своя страна означава за тях да бъдат осигурени средства от държавата или от съответните здравни фондове, тоест да бъде осигурена възможност на хората да се предпазят от онкологични заболявания, причинени от човешкия папиломен вирус, без за това да харчат собствени средства. В САЩ например вече започна масова кампания за имунизиране на мъжете, независимо че цифрите са все още много ниски, но с времето ваксинацията ще обхване все по-широк кръг от хора.
Ваксинират се приоритетно момичетата, тъй като те страдат от самото заболяване рак на шийката на матката, причинено от въпросния вирус, а мъжете са само преносители. Ефективността обаче, която тя дава при тях, е индиректна, тъй като имунизирайки се, те предпазват своите сексуални партньорки. Може да се каже, че въпросът с ниския интерес от тяхна страна е по-скоро психологически, тъй като те се считат за защитени от природата. Ако сравните броя на инфекциите, причинени от човешкия папиломен вирус при мъжете и ги сравните с тези при жените, ще видите, че мъжете страдат 20 пъти по-рядко, отколкото нежният пол, отбеляза проф. Хаузен.
Той обясни, че има и други ракови заболявания, които се причиняват от вируси. Така например вирусът на хепатит В, предизвиква рака на черния дроб. А препарат, разработван първоначално като лечебно средство срещу това заболяване, впоследствие се оказа, че създава много добър имунитет срещу хепатит В и вече се използва като ваксина. Има и доста други вируси, за които вече е потвърдено категорично, че са в основата на развитието на онкологичните заболявания. Такива са херпес вирусът от тип 8. Той предизвиква сарком на Капоши. Епщейн Бар – вирусът, който пък предизвиква В-клетъчна лимфома. Вече се работи върху един съвсем нов ретровирус, наречен телимфомен ретровирус, който се оказа, че предизвиква онкологични заболявания в цели райони на Япония. Новият вирус, означен вече като Меркелсел, предизвиква изключително злокачествено онкологично заболяване на кожата, оповести той.
Освен вирусите има и различни бактериални причинители на раковите заболявания. Например хелорактер пилори предизвиква тумори в стомаха, а някои паразити в Египет могат да причинят рак на пикочния мехур. В момента със сигурност може да се каже, че около 21 % от случаите на рак по света могат да бъдат свързани с някакъв инфекциозен причинител. Основните онкологични заболявания, от които страда европеецът, са рак на белите дробове и стомаха. В последните години обаче рязко се увеличава и броят на засегнатите от тумори в панкреаса. Това е в пряка зависимост от начина на живот, храненето и факторите на околната среда – замърсен въздух и най-вече тютюнопушенето, бе категоричен проф. Хаузен.
При жените се наблюдава завишаване на случаите на рак на гърдата и на рак на маточната шийка. В развитите западни държави обаче честотата на тези заболявания е значително редуцирана и ниска, което се обяснява с развитата система на профилактика, посочи в заключение той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар