Translate

понеделник, 23 юли 2018 г.

Стажанти от компании-членове на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) посетиха централата на Siemens България



я. Визитата бе част от поредицата young.LEADERS.talk в рамките на Националната стажантска инициатива на Съвета. Целта на подобни събития е да дадат възможност на младите хора да се срещнат със своите модели за подражание – от политическите лидери и топ мениджърите на водещи компании до млади специалисти и предприемачи, и да почерпят опит от техните лични истории.
„Аз също съм започнала като стажант. Стажът е не само трамплин към кариерата, но и начин да се ориентирате каква искате да е бъдещата ви професия”. С тези думи посрещна стажантите Румяна Парушева, директор на отдел „Комуникации” в Siemens България. Тя представи накратко 140-годишната история на компанията в България. Младите хора имаха възможност да видят и кратък филм за основателя на Siemens AG Вернер фон Сименс.
За своя път в компанията в България и кариерното си израстване до ръководител на най-бързо развиващото се звено на Siemens България - Центъра за иновации в сградните технологии, разказа Румен Стоименов. Той представи работата на Центъра, който има изпълнени над 4500 проекта на Siemens в сферата на сградните технологии в десетки държави на няколко континента. „Тази сфера е бързоразвиваща се и няма готови хора, ние трябва да ги намерим и обучим. Затова стажантите са ни важни – те са възможност да си набавим кадрите, които са ни нужни”, заяви Румен Стоименов. Той обясни, че Центърът работи активно за привличането на млади професионалисти в екипа, включително чрез изграждането на лаборатория по сградни технологии в Технически университет-София . След това той демонстрира на стажантите на практика какво представлява сградна автоматизация и как се управлява.
Цвятко Данеков, който е започнал в Siemens България като стажант,  обясни, че тъкмо този стаж го ориентирал каква иска да е бъдещата му професия. В момента той е инженер в компанията. „Ходете на стажове и от всеки взимайте по нещо. Не се страхувайте да питате. Не е страшно да не знаеш, а да не искаш да се научиш”, посъветва младите хора Цвятко Данеков.
Събитията на Съвета в рамките на Националната стажантска инициатива ще продължат със срещи с изявени мениджъри на български и чуждестранни фирми и посещения в компании-членки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар