Translate

понеделник, 23 юли 2018 г.

Царската вода на столицата блика в Княжево


На Илинден, когато е честването на храма „Свети пророк Илия“ и празника на Княжево, бе представянето на третия минерален извор на българо-английската книгата „София: От 7 извора вода“, финансирана от Столична община. Княжево не случайно празнува на храмовия празник на уникалната църква „Свети пророк Илия“ – единствената в столицата, в която до православния храм в двора има мюсюлманско теке на Бали Ефенди. Кой е той и защо най-динамично развиващият се район на София в миналия век се нарича Княжево, кое прави минералните извори, бликащи в недрата на Витоша, предпочитани от българските царе разказа от сцената популярната журналистка Антоанета Титянова, автор на книгата, издадена от „Яна тур“.
В обновената градинка пред читалище „Братя Миладинови“, който бе организатор на тържеството, княжевци аплодираха фолклорни, рок и поп изпълнения, след слово на кмета на община Витоша и отеца от православен храм „Свети пророк Илия“. С много музика и по вода мина представянето на книгата с изпълнението „Капка любов“ на Ирина Василева – носител на наградите „Златен Орфей“, „Златен кестен“, „Море и спомени“.
На сцената на илинденския концерт „Събрали сме се, запяли и заиграли“ се качи Антоанета, описала термалното богатство на столицата, която е ръководител на проекта на дирекция „Култура“ на СО „София – от 7 извора вода“. Присъстващите научиха, че по идея на министър-председателя Стефан Стамболов, който предлага на княз Ал. Батемберг, харесващ минералната вода в полите на Витоша да изпрати делегация в Истанбул за закупуване правата на минералната баня. Царската чешма, където водата е с температура 37,5 градуса за разлика от тази на трамвайната спирка, където е 23 градуса, е кръстена на цар Борис III, който обичал да пие от тази лечебна вода, а квартала е наречен "Княжево", именно по предложение на Стамболов.
От Царската чешма в Княжево преди век е тръгвал конен делижанс до минералния извор в Банкя, където ще бъде следващото представяне на книгата на сцена до Ротондата. С едночасов концерт по време на творчески пленер ще бъде представена художествено-публицистичната творба, която увлекателно връща в миналото на Древна Сердика, Средец и София, пречупени през темата - минерални находища в София-център, Княжево, Панчарево, Горна Баня, Банкя, Овча купел и Равно поле, като поставя акцент на природното богатство, което прави столицата ни уникална. Това ще е четвъртият от 7-те извора, където се представя книгата след празника на Ларгото – Централна баня, на минералното находище в Равно поле и на празника на Княжево. Тъй като през 2018 г. има много годишнини, свързани с Княжево – 80 г. откакто е станал община, 130 от полагане на първия камък за построяване на храма и 60 години откакто е станал квартал на София секретарят на читалище „Братя Миладинови“ Елизабет Желева покани проектът „София – от 7 извора вода“ да гостува наесен на читалището, което наскоро чества своя 100-годишен юбилей .



Няма коментари:

Публикуване на коментар