Translate

понеделник, 23 юли 2018 г.

Мария Габриел, европейски комисар по цифрова икономика и цифрово общество, пред стажанти: Стажът е важна стъпка за реализирането на собствените идеи и кариерно развитие


Българският еврокомисар беше вторият гост на young.LEADERS.talk.Събитията в рамките на Националната стажантска инициатива продължават

„Гордея се със стажантите, които съм имала – и преди в Европейския парламент, и сега в
кабинета ми в Европейската комисия. Всеки от тях след това израсна по пътя на професионалното си развитие," заяви европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, която се срещна със стажанти от компании-членове на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ). Това бе втората от поредицата срещи young.LEADERS.talk в рамките на Националната стажантска инициатива на Съвета. Тяхната цел е да даде възможност на младите хора да се срещнат със своите модели за подражание – от политическите лидери и топ мениджърите на водещи компании до млади специалисти и предприемачи, и да почерпят опит от техните лични истории.
Срещата с Мария Габриел се проведе в арт пространството Къщата на София. Българският еврокомисар разговаря с младите хора и отговаря на въпросите им за пътя й в европейската политика, за инициативите и работата й в Европейската комисия.
„Трудът и упоритостта са водещи, когато се стремиш да постигнеш целите си. В трудностите се каляваме и показваме характер и потенциал", насърчи младите хора българският еврокомисар. Тя им разказа за предизвикателствата пред себе си като студент в престижния институт по политически науки Sciences Po във Франция, а след това и като първия преподавател-чужденец в института. Фактът, че чужденците са имали ограничени възможности за стаж като студенти, мотивират комисар Мария Габриел да предоставя такъв шанс на възможно най-много млади хора по времето, когато беше член на Европейския парламент. Това бе потвърдено и от бивша нейно стажантка, която сподели, че от първия ден на стажа си е получила конкретни задачи. „Стажът е момент, в който не само осъществяваш пътя от университета към пазара на труда, но можеш да развиеш собствената си идея.
Работата в европейските институции, участието в създаването на европейските политики ти дава възможност да дадеш форма и видимост на идеите си и те да бъдат в полза на гражданите", вдъхнови стажантите Мария Габриел. Тя призова младите хора, ако имат идея или искат да споделят нещо с нея, да не се колебаят да й пишат. Комисарят по цифровата икономика и общество сподели със стажантите и редица от темите, по които работи, и свързаните с тях предизвикателства.
Председателят на УС на Съвета на жените в бизнеса в България д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България, коментира, че присъстващите на събитието стажанти са от различни компании, но всяка дейност е свързана с цифровизацията. Това е голяма тема за българския бизнес, коментира тя и припомни, че СЖББ е организирал конференция именно по тази тема. Тя запита какви още цифрови умения са ни нужни, за да се адаптираме и какво ни очаква в бъдещето. „Говорим за четвърта индустриална революция, но всъщност наблюдаваме еволюция. Моята позиция е ясна - роботите и машините няма да заменят хората. В центъра на работата ми е подход, според който човекът остава управляващ машините, но за това са нужни цифрови умения. 163 милиона европейци са без основни цифрови умения и затова темата е мой приоритет", каза в отговор Мария Габриел. Тя запозна стажантите с пилотния проект „Цифрова възможност“, който осигурява трансгранични стажове, заплащани от ЕК. За него могат да кандидатстват не само IT специалисти, но и младежи, изучаващи други специалности. Българският еврокомисар насърчи младите хора да се включат активно и в дейностите в рамките на Европейската седмица на програмирането през октомври, като нейната цел е до 2020 година тя да обхване 50% от училищата в ЕС. Отчитайки факта, че в изданието през 2017-та година 46% от участниците в специализираната седмица бяха момичета, комисарят заяви, че СЖББ е вдъхновение за младите момичета и жени да следват мечтите си и да бъдат успешни предприемачи. Комисар Габриел разказа детайлно и за нейната Стратегия за жените в цифровите технологии, базирана на три оси - борба със стереотипите, шанс за момичетата за образование в СТЕМ специалности и развитието на предприемачеството сред жените. Киберсигурността, борбата с разпространението на дезинформация онлайн, суперкомпютрите и Западните Балкани бяха сред другите теми, които привлякоха интереса на стажантите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар