петък, 11 май 2018 г.

УСБАЛО с безплатни профилактични прегледи за рак на дебелото и правото черво


Инициативата е част от социалната програма на лечебното заведение за ранно диагностициране на онкологични заболявания и ще продължи от 22 май до 21 юни включително.
Ракът на дебелото черво е на трето място по честота сред злокачествените заболявания както при мъжете, така и при жените. Рискови фактори за възникването му са напредването на възрастта - над 50 години, прекомерна употреба на червено месо и обработено месо - колбаси, шунки, семейна обремененост – наличие на роднини първа линия с тази диагноза, както и някои други фактори като полипи, улцеративен колит и Болест на Крон, затлъстяване, заседнал начин на живот. Ако човек притежава някои от тях или вече имате поставена диагноза, може да се възползвате от безплатните профилактични прегледи на Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО) .
Те ще се провеждат всеки вторник и четвъртък от 14.00 до 17.00 ч. За тях не е нужно направление от НЗОК. Прегледите ще се извършват в 130 хирургичен кабинет в болницата. За да се възползва човек от тях, е нужно единствено предварително записване на регистратурата на болницата на телефон  02/ 8076299.  Също така, ако има направени изследвания – колоноскопия, ехография или скенер е необходимо човек да ги носи със себе си.


Няма коментари:

Публикуване на коментар