петък, 11 май 2018 г.

Трети международен конгрес по Майчино-Фетална Медицина - 350 специалисти в Боровец от 18 до 20 май


Акценти на конгреса - Вътреутробната хирургия, съвременното проследяване на рискова бременност и профилактика на усложненията за плода и  майката По време на тридневния форум над 350 специалистите ще обсъждат как да бъде обезпечен достъпът до навременна високоспециализирана диагностика и качествено проследяване на бременността за постигане на оптимално здраве на майката и плода до и след раждането, както и в детската възраст.
Акценти в програмата са скринингът за прееклампсия и диабет, феталната хирургия, генетичните изследвания на бременността, значението на високоспециализираната ултразвукова и биохимична диагностика в първи, втори и трети триместър. Събитието се организира от Асоциацията по Майчино-Фетална Медицина с цел да събере на едно място специалисти от всички области на медицината, ангажирани с майчиното и детското здраве. Българските и чуждестранните специалисти ще обменят опит при установяване, проследяване и терапия на усложнена бременност, както и за мултидисциплинарния подход при профилактика на усложненията по време интраутробния и ранния неонатален перииод. 
 „Безкрайно сме поласкани отново да посрещнем в България ръководителя на Центъра по Фетална медицина в King’s College Hospital в Лондон проф. Кипрос Николаидес, който ще изнесе финалната лекция на конгреса. Другият основен акцент в научното събитие е участието на проф. Цветомир Луканов - главен лекар на Клиниката по детска сърдечна хирургия на Университета в Хайделберг", съобщава д-р Мария Янкова – Председател на Асоциацията по Майчино-Фетална Медицина. Чуждестранните лектори включват още проф. Никола Персико от Университетската болницата на Милано, проф. Ранджит Аколекар от Британския King’s College Hospital, д-р Мария дел Мар Гил от Университетската болница в Мадрид и др. 
Българският опит за високоспециализирано проследяване на бременността и съхраняване на качеството на живот на майката и детето ще бъде представен от д-р Радка Масларска, проф. Мария Миланова, проф. Димитър Марков, проф. Алексей Савов, проф. Цветелина Танкова и т.н.
„Искаме да дадем трибуна, както на утвърдените известни имена, така и на по-младите колеги, които работят с огромен ентусиазъм и имат какво да покажат“, допълва д-р Янкова. След научната част на събитието ще се проведе безплатен курс по специализирана пренатална диагностика “Hands on technics” за участниците във форума.
Конгресът е насочен освен към акушер-гинеколози и неонатолози, детски кардиолози, детски кардиохирурзи, ехокардиографисти, ендокринолози, хирурзи, специалисти по образна диагностика, генетици, така и към специализиращи лекари, професионалисти по здравни грижи и студенти, които имат за цел да развиват кариерата си в посока майчино-фетална медицина.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар