Translate

четвъртък, 1 септември 2016 г.

УНГ-хирурзи използваха за първи път навигационна система при операция на средното ухо



Eндоскопската интервенция позволява много по-щадящо оперативно лечение при отстраняване на тумори и холистеатоми

В старозагорската Болница „Тракия“ бе извършена първата в страната операция на средното ухо при лечение на холестеатом* с помощта на специализирана навигационна система**.
По време на хирургичната интервенция се оказва, че холестеатомът е значително по-разпространен, отколкото се визуализира на компютърно-томографското изследване. Затова се е наложило отстраняването му да бъде започнато с ендоскопска техника, но да бъде завършено по конвенционален микроскопски начин. Помощта на ендоскопската система в този случай обаче е била много ценна, защото е позволила заобикалянето на здрави костни структури, които скриват оперативното поле, и които при работа само с оперативен микроскоп се налага да бъдат премахнати. „Това, което ни радва при тази операция е, че успяхме да верифицираме анатомичните структури с помощта на навигационната система, донякъде чисто пробно, но сме убедени, че при трудни случаи, каквито са туморите на средното ухо и на латералната черепна основа, навигационната система ще ни бъде особено полезна“, посочи , обясни водещият хирург и началник на УНГ-клиниката в Болница „Тракия“ доц. д-р Петър Руев.
В УНГ клиниката на болнцата вече са планирани още няколко операции на пациенти с нужда от хирургично лечение на средно ухо, при които отново ще бъде използвана ендоскопска хирургия и навигационна система.
-------------
*Холестеатомът е агресивно заболяване на средното ухо, което протича с разрушаване на костта.
** Оптическата навигационна система „Щорц“, с каквато в България от 2 години разполага единствено УНГ-клиниката на Болница „Тракия“, се характеризира с много голяма точност. Ендоскопската методика е много по-щадяща, по-минимално инвазивна, нанася значително по-малка оперативна травма. Ендоскопа позволява на хирурзите да виждат „зад ъгъла“, докато с операционния микроскоп те могат „да гледат“ само напред, но пък имат представа за дълбочината на оперативното поле. „Щорц“ в операционната на Болница „Тракия“ е обновена с най-новия софтуер, който позволява по време на операцията да се избере допълнителна точка на верификация. Така се увеличава и точността на навигацията в дълбочина. Така навигационната система би намерила полезно приложение и при лечение на тумори в средното ухо и основата на черепа, а ендоскопската хирургия на средното ухо би имала по-широко приложение при всички процеси, които засягат кухината на средното ухо и не са разпространени към кухината на мастоидния израстък. Тоест, когато патологичният процес е концентриран в областта на тъпанчето или в областта на слуховите костици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар