Translate

вторник, 14 юни 2016 г.

Балкански футболен турнир за трансплантирани

От МЗ съобщиха преди дни:


" БАЛКАНИАДАТА в нашата северна съседка е второто по рода си спортно мероприятие след проведения на 02.05.2015 г. в София, под патронажа на министър-
председателя Бойко Борисов, ПЪРВИ МЕЖДУНАРОДЕН ФУТБОЛЕН ТУРНИР В ПОДКРЕПА НА ДОНОРСТВОТО. Организатори на миналогодишното събитие бяха Съюзът на трансплантираните в България, Изпълнителната агенция по трансплантация и Министерството на младежта и спорта, със специалното участие на съветника по спортните въпроси към Министерството на младежта и спорта Гошо Гинчев.
БАЛКАНСКИЯТ ФУТБОЛЕН ТУРНИР ЗА ТРАНСПЛАНТИРАНИ в Румъния е продължение на зародилата се в България идея за насърчаване на донорството на органи и тъкани и промяната на обществените нагласи към темите „Донорство и трансплантации” чрез привличане на легендарни футболисти от близкото минало, като част от състезателните отбори.  Той е символична трибуна за почит и поклон пред хората, дарили живот, чиито имена не са записани в златните страници на историята, но оставят незаличима следа в съзнанието на хората с продължен живот и в неписаната история на Доброто.
Както през изминалата година така и сега, редом до трансплантирани пациенти, живи донори и лекари, застанаха и бивши футболни величия – Сашо Ангелов, братята Адалберт и Мартин Зафирови, Венцислав Велинов, Мартин Горанов, Милен Николов.
Амбицията на всички организатори и съорганизатори е Балканският футболен турнир да се разрастне отвъд своите граници и да се превърне в Европейски, като по този начин ще бъдат въвлечени повече страни-участници, повече изявени спортни лица.
Изпълнителна агенция по трансплантация и Съюзът на трансплантираните в България благодарят на Министерството на младежта и спорта и на Българския футболен съюз за финансовата и морална подкрепа при обезпечаване на участието на българския отбор в тазгодишния турнир. Специални благодарности отправяме и към футболистите и пациентите, взели участие в надпреварата в името на една благородна кауза – спасяването на човешкия живот.
Надяваме се, че създаденото партньорство между институциите ще продължи и занапред, защото „Частица от теб може да бъде за някого целия свят.””

                                                                                               



Пресцентър на ИАТ

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар