Translate

вторник, 14 юни 2016 г.

Млени меса без соя на Роженския събор и на Ирин Пирин




Фондация „Наследство в бъдещето“, основен организатор на мащабните родолюбиви събития Рожен 2016 и Ирин Пирин, налага политика по качеството на млечните продукти и тези от
мляно месо – без растителни мазнини, сухо мляко и без соев гранулат. Всички такива обекти ще бъдат обозначени. В кулинарните зони на двата събора ще се предлагат само качествени млени меса. Политиката на основния организатор на събитията е ресторантите на терен да предлагат собствени марки млени меса или одобрени предварително продукти (кебапчета, кюфтета, наденици), за да се гарантира качество на потребителите.  
Традиционни ястия и кулинарни шоута ще са сред акцентите в първия от двата предстоящи събора – Ирин Пирин – Съборът на  Югозапада (17-19 юни 2016 г.), който се организира в партньорство с Община Разлог. Наред с традиционните местни ястия – чевермета по хайдушки и др. посетителите на събитието ще могат да опитат фермерски продукти и био храни. На място ще се прави типичната за региона разложка шупла, която може да се гарнира със сирене или сладко. Ще се майсторят  гозби, събрали в себе си уханието на диворастящи билки и автентичния вкус на градински зеленчуци. Атракция за децата ще са бонбони и захарни петлета, които ще се правят на място по 100-годишна технология. Кулинарният спец Ути Бъчваров ще готви на разлошките поляни по време на първото издание на Ирин Пирин и ще покаже стари забравени рецепти. Той ще демонстрира майсторлъка си в приготвянето на суджук в последния ден на Събора – на 19 юни от 10:30 до 14:30 часа. 
Съборът Ирин Пирин ще представи фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България. В дните на събитието ще се проведе Национален фолклорен фестивал „Разлога”, в който ще участват над 5000 изпълнители и  четвърто издание на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане”.  Край Разлог ще бъдат представени традиционни български занаяти, етнографски и музейни експозиции. На Събора Ирин Пирин ще има още детска творителница и атрактивни концерти с участието на най-големите фолклорни изпълнители от Югозапада.

Няма коментари:

Публикуване на коментар