вторник, 19 февруари 2013 г.

Рокада №13 в кабинетаСмяната на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков е фаталната 13-а министерска рокада от началото на мандата на кабинета „Борисов“ през юли 2009 г. Тя дойде по-малко от месец след като с поста си се раздели образователният министър Сергей Игнатов заради скандала с фонда за наука.
Девет от министрите излетяха от властта заради скандали, а останалите поеха нови назначения. Първата рокада бе направена през 2009 г., когато Йорданка Фандъкова стана кмет на София и отстъпи образователното министерство на Игнатов. Малко след това външният министър Румяна Желева подаде оставка, след като се провали на изпита за еврокомисар. Така в началото на 2010-а военният министър Николай Младенов пое Външно, а на негово място бе избран Аню Ангелов.
Първият здравен министър в кабинета „Борисов“ Божидар Нанев „изгърмя” през март 2010 г. заради обвинение от прокуратурата за неизгодни сделки. Щафетата, само за 6 месеца, пое Анна-Мария Борисова и през септември сдаде поста на Стефан Константинов. 
В средата на декември 2010 г. след скандала с досиетата на дипломатите оставка подаде и министърът без портфейл Божидар Димитров. През следващата година транспортният министър Александър Цветков предаде поста на Ивайло Московски.
Миналия март с поста си се раздели и икономическият министър Трайчо Трайков след предупреждение от Борисов за проекта „АЕЦ Белене” и скандала с проваления бизнес форум в Катар, по време на който той бил на плаж. Заедно с него си замина и Стефан Константинов, заради скъпите лекарства.
Строителният министър Лиляна Павлова пък влезе във властта, след като Росен Плевнелиев стана президент. Вицето му Маргарита Попова освободи място в правосъдното министерство за Диана Ковачева.

В. "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар