вторник, 14 февруари 2012 г.

На 14 февруари стартира вторият етап от националната информационна Антиспин кампания


Всеки желаещ ще може да провери безплатно своя ХИВ статус в 38 пункта в цялата страна. Инициативата е част от Втория етап от Националната информационна АНТИСПИН кампания на Програма «Превенция и контрол на ХИВ/СПИН», финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария към МЗ, която се провежда с помощта на Регионални здравни инспекции, неправителствени организации и различни общини.
19 от пунктовете са постоянно действащите кабинети за анонимно и безплатно изследване на СПИН (КАБКИС). Останалите 19 са мобилни кабинети и медицински екипи ще отворят врати специално за кампанията. 
По време на кампанията ще се проведат здравни дискусии с ученици и студенти, ще се разпространяват предпазни средства с любовни послания и здравно-образователни материали.

По предварителни данни през 2011 г общо 84 623 лица са преминали през кабинетите за анонимно и безплатно изследване. А 63 416 представители на уязвимите групи са достигнати с услуги за превенция на ХИВ и намаляване на риска от кръвно и сексуално преносими инфекции – основно инжекционно употребяващи наркотици, лица, предлагащи сексуални услуги, лишени от свобода и мъже, които правят секс с мъже. 168 547 деца и млади хора в риск са обхванати със специфични дейности като работа на терен и кампании за промоция на презервативи.
В страната работят и седем здравно-социално центъра в ромски общности, седем нископрагови центъра за инжекционно употребяващи наркотици и два дневни центъра за лица, предлагащи сексуални услуги. От половин година функционира един здравно-образователен център в София, в който се предоставят специфични превантивни услуги сред мъже, които правят секс с мъже.  Със средства от Глобалния фонд се подкрепя работата на три метадонови програми за инжекционно употребяващи наркотици в Пловдив, Пазарджик и София с общ капацитет 400 места.
Благодарение на всички тези дейности за превенция на ХИВ и СПИН общият брой на официално регистрираните серопозитивни лица в България е нисък - 1486. Броят на новорегистрираните ХИВ-позитивни от началото на 2012 г. е 13 души, от които 10 мъже и 3 жени на възраст между 24-59 г. Средната възраст на новорегистрираните ХИВ позитивни мъже е 34 години, а на новоинфектираните жени е 44 години.

МЗ припомня:
СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в :

-кръвта;
-семенната течност;
-влагалищния секрет;
-майчината кърма.
Има три основни начина за предаване на ХИВ:

-полов – при сексуален контакт без презерватив с човек, инфектиран с ХИВ;
-кръвен – при използване на замърсени с инфектирана кръв игли, спринцовки и др. инструменти за инжектиране;
-от заразена майка на бебе – по време на бременност, раждане и кърмене.

Начините за предпазване от ХИВ инфекцията са:
-въздържание от сексуални контакти;
-един постоянен и верен партньор;
-използване презерватив при всеки сексуален контакт;
-избягване на употребата на общи игли, спринцовки и други инструменти;
Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.
---
Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар