Translate

сряда, 1 юни 2011 г.

Водата в Бургас е най-полезна за зъбите - богата е на флуор

Стана ясно на пресконференция на на Столичната районна колегия на Българския зъболекарски съюз в столицата. Водата в останалите райони на България e пo-бедна на това полезно вещество. Използването на флуора за профилактика на кариеса намалява неговата честота с 50- 75%.
Зъболекарите съветват да четем етикетите на минералните води и да следим за  веществата, с които те са обогатени, защото ако някои са полезни за  зъбите ни, други може и да не са. 
В последно време се регистрира скок на заболеваемостта при деца в ранна детска възраст. Все по-често детските зъболекари имат пациенти между 2 и 4 години.
Според зъболекарите профилактиката на оралното здраве на децата трябва да започва още от първите месеци на бременността на майката. 

На база състоянието на родителите може да се направи анализ на риска за детето и да бъде изготвен алгоритъм за индивидуална профилактична програма още преди раждането. Чрез предприемане на превантивни мерки от най-ранна детска възраст оралните заболявания и кариесите намаляват в пъти, заявиха лекарите по дентална медицина.
Те посочиха, че почистването на зъбите при децата трябва да започва още с поникването на първите зъби. 
В рамките на кампанията денталните лекари ще даряват по два безплатни профилактични
прегледа за всяка година на децата от 2- до 5-годишна възраст години. Ще се обучават бременни и млади майки за правилното почистване и хранене на децата.
Целта е да се подобри здравната култура на родителите, да се формират навици за хигиена и да има профилактика на заболяванията на зъбите при децата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар