Translate

сряда, 1 юни 2011 г.

Ще бъде ли ликвидирано общинското здравеопазване?


-р Стойчо Кацаров от Центъра за защитата на правата в здравеопазването заяви пред БНР в предаването "Неделя 150":
-Образно казано, почти всички общински болници са на бесилката. Ръцете са им вързани на гърба, примката е стегната на шията, остава някой да бутне стола и да приключим с общинското здравеопазване.
Няколко министри поред, не само от това правителство, но и от предишното, водят целенасочена политика за ликвидация на общинските болници. Имам достатъчно аргументи и доказателства за това нещо. Т. е. не е въпрос на невземане на решения или на нерешителност, а е въпрос на една целенасочена политика на ликвидация на общинското здравеопазване.
Говорим за концепция за Спешна помощ, но трябва да знаем, че спешната помощ не е линейка, а е болницата. Там се извършват операции, там се извършва диагностика, там се извършват изследвания. Какво прави филиалът на Спешната помощ в Провадия след закриването на болницата, след закриването на хирургията, след спирането на рентгена, след закриването на лабораторията? Той се превръща в едно микробусче за транспорт на болни, увредени хора, до най-близката болница, която може да е на 50 или на 100 километра.
В Бобов дол, например, докато имаше болница лекарите работеха едновременно и в нея, и в извънболничната помощ. Получаваха известен доход от двете места и това донякъде ги устройваше да останат там. В момента, в който се закри болницата, доходът им от извънболничната помощ се оказа крайно недостатъчен и те масово напуснаха общината. Т. е. освен без болнична помощ хората от общината останаха и без специализирана извънболнична помощ. И следващата стъпка, която очакваме да се случи, е те да останат и без общопрактикуващи лекари, защото ако цялата ми болнична и извънболнична помощ е в съседния град, който се намира на 30 километра, то за мен е по-евтино и по-изгодно аз там да си избера и общопрактикуващия лекар, защото най-вероятно така или иначе ще трябва да пътувам дотам... На практика една огромна част от населението е под заплахата да остане със силно ограничен достъп до медицинско обслужване.
Ударът върху общинското здравеопазване ще бъде понесен най-тежко не от медицинските специалисти, а от хора, които умират в домовете си без медицинска помощ или раждат в линейките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар