Translate

понеделник, 8 май 2017 г.

У нас замърсената битова среда е сред основните фактори, предизвикващи алергии и хронични проблеми



Алергиите се провокират най-често от замърсения въздух у дома. У нас всяко десето дете страда от астма

Philips Bulgaria организира специална дискусия, на тема - замърсяването на въздуха в затворени пространства и вредите, които причинява то върху човешкото здраве.
Модератор на събитието бе телевизионната водеща Ирина Тенчева, която сподели опита си като родител и нейните начини за справяне със замърсяването на въздуха в къщи.
По време на дискусията бе обсъдена нуждата от целенасочени усилия за опазване на здравето при децата, които са най-уязвимата група, влияещи се от замърсения въздух, тъй като всички хронични белодробни болести са свързани с някакъв вид възпаление, което може да бъде с инфекциозен или алергичен произход. Във въздуха, който дишаме има 3 500 компонента. *
Според водещите експерти проф. Коста Костов – завеждащ клиниката по белодробни заболявания във Военна болница и проф. Тодор Попов - началник на отделението по респираторна алергия и атопия в Александровска болница, у нас около 150 000 хиляди деца страдат от астма и алергии. А всяко десето дете страда от астма. Една от причините е замърсения въздух у дома. Нивото му на замърсяване може да бъде от 2 до 100 пъти по-високо от въздуха навън.
Друг причинител са домашните микрокърлежи, които присъстват в огромни количества в битовата среда и са основните дразнители у дома. Премахването им без специализирани средства е изключително трудно. Освен това у нас все още се използва твърдо гориво за битови нужди. Така нар. в Париж то е забранено и всички комини са запушени. Автомобилните газове (особено от старите коли) също са сред основните замърсители на атмосферата. Те са причина за поне 500 000 астматични кризи и за повече от 25 000 случаи на хроничен бронхит. Транспортът е причина и за близо 60% от общите емисии на въглероден оксид, като в големите градове достига до 95%. Дизеловите мотори произвеждат голямо количество частици с много фини размери, които също са изключително опасни за човешкото здраве**.
Проф. Попов подчерта, че 80% от времето човек прекарва в затворено пространство - вкъщи или в офиса, поради което от изключителна важност е вътрешната среда да бъде добре санирана. Това включва запрашеност, вентилация, температура на въздуха и поддържане на добра влажност, тъй като нощно време дишаме въздух, който се върти и може да ни навреди, ако не е чист. Измервания показват, че по-големите частици полепват по горните дихателни пътища, но те се изкарват със слюнката. Най-опасни са свръх малките частици във въздуха, между 1 и 5 микрона, които могат да останат в белите дробове и да окажат своето вредно въздействие, предпоставка за развитие на алергии. Доказано е, че микрочастици с диаметър 1 - 2,5 микрона са и най-вредните, тъй като може да останат в белия дроб т. е. да има ранни/ късни последици.
Според специалистите и много сух и прекалено влажен въздух е вреден. Те съветват също така да се проветряват помещенията перманентно. У дома да няма излишни мебели, мокети/килими, плюшени играчки и др.
По време на събитието бе представено едно от достъпните решения на проблема със замърсения въздух в затворени пространства - Philips Combi 2в1***: пречиствател 
и овлажнител за въздух. Уредът пречиства до 99.9% от бактериите, вирусите, фините прахови частици, алергени, газове и миризми, с помощта на немската система за пречистване на въздуха с ХЕПА филтър и филтър с активен въглен.
Стана ясно, че Philips Bulgaria дарява уреди за пречистване и овлажняване на въздуха на три частни детски градини - “ABC Kindergarten”, “Приказната Фея”,“Светлина”, за да се осигури по-благоприятна среда за децата и да се намали предаването на вируси и бактерии помежду им.
------
*4 000 са химичните вещества в тютюневия дим. 400 от тях са силно вредни, а 200 са канцерогенни.
**Фините прахови частици (ФПЧ), въглероден оксид, олово, азотен диоксид, фреони, сероводород метан, фенол и др. са основните токсични вещества, които замърсяват атмосферата и заплашват живота и здравето ни. Нивата на атмосферните замърсители варират през различните сезони и часове на денонощието.
***Пълна информация за новата продуктова категория на Philips за грижа за здравето, може да намерите на http://www.philips.bg/c-m-ho/air-purifier-and-air-humidifier

Няма коментари:

Публикуване на коментар