Translate

петък, 4 март 2011 г.

По-голям е процентът на бъбречните заболявания в ромската популация, отколкото сред българското население у нас

Това показват досегашните резултати от скрининговата програма, действаща от 2007 г. насам. До момента са скринирани 4419 души от Западна и Централна България, от които 565 роми, на Българската бъбречна асоциация, започнато през 2008 r. c различни акценти в годините.
Единият от тях е именно разпространението на хроничните бъбречни заболявания сред ромското население, съобщи доц. д-р Стефан Кривошиев, началник на отделението по хемодиализа в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".
От изследваните роми над 30% са с нормално тегло. При българите процентът е 38.9. Със затлъстяване са 36.2% роми и 23.6% от българите.
39% от анкетираните роми са отговорили, че пушат но "когато имат пари, за да купят цигари" 68.9% от българите твърдят, че не пушат.
Изследването показва, че степента на образованост е от голямо значение, за да бъдат избегнати някои от предотвратимите бъбречни заболявания.
Ниската образованост, около 56% от изследваните роми са с основно, а 35% са с по-ниско образование, е сред водещите причини за по-високата заболеваемост от бъбречни болести, артериална хипертония и наднормено тегло твърдят специалистите.
Според доц. Кривошиев основната причина да не бъде развито донорството в страната ни се крие в липсата на доверие между населението и лекарите.
По думите му артериалната хипертония при ромите е по-често недиагностицирана, а два пъти повече е новооткрития диабет при тях.
Лошото хранене, в последната трета на бременността, пък посочи като причина за повишения риск при плода от затлъстяване, захарен диабет и др. заболявания. Бебетата, родени с ниско тегло, под 2.5 кг., имат по-малък брой нефрони в бъбреците, които се натоварват повече и рискът от развитие на хронично бъбречно заболяване е по-висок обясни той.
В САЩ през 2002 г. между 64-66% от анкетираните са заявили доверие в своя лекар. През 2010 г. този процент вече е 70. Според американците медицината е най-добрата професия за 22% от мъжете и за 27% от жените. Сред 10-те най-скъпо платени професии в Америка – 7 са медицински, а компютърните специалисти и на глед други престижни професии заемат доста по-задни места в класацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар