Translate

понеделник, 23 декември 2019 г.

Лорд Бризби от Троян“ в „Темата на NOVA“


Как юридическият съветник на английската кралица разказва за българските си корени, вижте тази неделя, след централната емисия Новини

Броени дни преди настъпването на новата година, журналистът Надежда Узунова и операторът Росен Илиев ще подарят на зрителите една необикновена история, разказана за първи път в телевизионен ефир. 
Съдбата на англичанина Джон Бризби е свързана с Троян и с историята на два големи възрожденски рода от Българското възраждане. Животът му е белязан от семейните традиции за благотворителност, специално отношение към образованието и искрена любов към България.
Джон Бризби е роден в елита на Лондон и съветва кралица Елизабет по правни въпроси. Но с истински плам разказва за българския си произход. Той е правнук на Тодор Бурмов – първият министър-председател на Княжество България, избран от княз Батенберг. А другият му прадядо е Константин Хаджикалчев – предприемчив търговец и щедър дарител от Възрожденската епоха, но и изтъкнат политик, който убеждава Фердинанд да заеме българския престол.
Повече от 100 години по-късно Джон Бризби продължава делото на предците си – спасява една изгубена България и иска паметта за нея да пребъде. Бризби не просто реставрира старите къщи в някогашното родно село на прадядо си, сега това е махалата Баба Стана, близо до Орешака. Бризби поправя и училището, също строено навремето от неговия прадядо. Правнукът организира "зелено училище" всяко лято и се радва, че заедно с децата е върнал духа на надеждата в Баба Стана. А, заедно със съпругата си Клеър, построяват и параклис в забравената планинска махала.
Какво още прави Бризби днес? Раздава стипендии на талантливи деца, свири на пиано и харесва "Хубава си, моя горо". Не търси благодарност и все пак в Троян наричат отличниците си на него – “бризбита”. Нима има по-голяма признателност от тази да наричат с твоето име надеждите за по-добро бъдеще?

Няма коментари:

Публикуване на коментар