понеделник, 24 април 2017 г.

В Болница „Тракия“ лекуват упорито високо кръвно чрез ренална денервацияД-р Борисов и д-р Михалев

Инвазивни кардиолози приложиха в Болница „Тракия“ модерен метод за трайно повлияване на хипертонична болест с постоянно високо или лавинообразно променящо се кръвно налягане. При трима пациенти, мъже на възраст между 60 и 70 години, беше извършена безкръвната инвазивна процедура ренална денервация на бъбреците, която прекъсва сигналите, изпращани от симпатиковата нервна система до мозъка и предизвикващи повишаване на артериалното налягане.
Няколко седмици след извършената процедура те са в значително по-добро състояние.
-При единия от пациентите кръвното налягане беше постоянно високо, при другите двама се променяше лавинообразно. След извършената ренална денервация и при тримата отчитаме нормализиране на нивата на кръвното налягане. Средното понижение на стойностите е между 20-30 mmHg, казва д-р Борислав Борисов, завеждащ Кардиологично отделение в болницата. И трите процедури са били извършени от него заедно с д-р Махаил Михалев и специализирания инвазивен екип на отделението. Оптималните резултати от процедурата се очакват след шестия месец от извършване на процедурата.
Реналната денервация е нов метод за лечение на високо кръвно налягане и се прилага, когато то не се поддава на медикаментозно лечение. Методът намалява стимулите, които се излъчват през симпатиковата нервна система на човека и водят до повишаване на артериалното кръвно налягане. Процедурата се извършва безкръвно, чрез проникне със специални аблационни катетри през артерия на крака. Катетрите достигат през кръвоносните съдове до въпросните нервни окончания и осъществяват прекъсване на симпатиковата денервация на бъбреците. Така чрез реналната денервация се премахва и вредното влияние на симпатикусовата нервна система върху бъбрека и съответно на импулсите, които той излъчва през нея към мозъка и се предизвиква повишаване на кръвното налягане.
Този метод е подходящ за пациенти, които са с лошо контролирано кръвно налягане на фона на оптимална медикаментозна терапия. Най-често това са пациенти, които приемат 3 или повече медикамента, но кръвното им налягане не се повлиява в достатъчна степен. Има пациенти, които приемат дори 6 медикамента за регулиране на кръвното. Чрез реналната денервация първо постигаме по-добър контрол върху хипертоничната болест и второ, успяваме да намалим както броя, така и дозата на приеманите от пациента медикаменти, казва още д-р Борисов.
Методиката не е ограничена за прилагане нито по възраст, нито по пол. За да се прецени, дали един пациент е подходящ за ренална денервация, лекарите първо извършват специално изследване със скенер, което изключва наличието на друга причина за поддържане на високо кръвно налягане, а не първична хипертония.
Апаратурата, която се използва за извършване на ренална денервация в Болница „Тракия“ е една от най-модерните и най-ефективните в света. Методиката може да се прилага и при сърдечна недостатъчност, както и при някои аритмии, но извършването на тези процедури в инвазивния сектор на болницата тепърва ще се развиват.

Няма коментари:

Публикуване на коментар