понеделник, 13 март 2017 г.

Исландия - първата държава, която задължи бизнеса да докаже, че плаща еднакво на служителите сиИсландия е първата държава в света, която задължава компаниите да предоставят доказателства, че всичките им служители са еднакво платени, независимо от пол, етнос, сексуалност и националност, пише британският „Индипендънт”, пише БТВ.
Новият закон е приет на 8 март - Международния ден на жената и задължава всяка компания с 25 или повече служители да сертифицира еднаквото заплащане на своите служители.
Въпреки че подобни закони има в Швейцария и в американския щат Минесота, Исландия е първата държава, която го изисква задължително от всяка компания.
„Равните права са човешки права. Трябва да сме сигурни, че мъжете и жените имат еднакви възможности на работното място и е наш дълг да направим всичко възможно, за да постигнем това”, заяви социалният министър на Исландия Торстен Виглундсон.
Страната отдавна прави промени в бизнеса си, с които да гарантира равнопоставеност между половете. Друг закон задължава всяка компания да има минимум 40% жени в бордовете на компании с повече от 50 служители.
Световният икономически форум поставя Исландия на първо място по равноправие между половете, въпреки че исландските жени получават между 14 и 18% по-малко от мъжете.


novinite.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар