Translate

четвъртък, 1 август 2013 г.

Американците по-умни благодарение на йодираната сол



Задължителното йодиране на солта, въведено в САЩ през 1924 година, повишило коефициент на интелигентност на американците с 3,5 точки, съобщи електронният сайт на сп. "Дискавър".



Мярката е била предприета от американските здравни власти, във връзка със случаите на ендемичната гуша, но тя имала и неочакван страничен ефект - поумняване на населението.
Проучването било осъществено от екипа на Джеймс Фрайър от Националното бюро за икономически изследвания, който изследвал данните на 2 милиона военнослужещи американци, мобилизирани по време на Втората световна война. Те били раждани между 1921 и 1927 година. Изследователите сравнили информацията за хората, родени преди 1924 година и непосредствено след това, като отчели и коефициента им на интелигентност.
Тогава войниците задължително попълвали такива тестове. Учените констатирали, че след въвеждането на задължителното йодиране, мъжете, произлизащи от градове с ниски йодни нива, осъществили рязък скок в интелектуалните си резултати. Те много по-често били разпределяни в авиацията и показвали коефициент на интелигентност с 15 точки по-висок от останалите-по-посредствените в интелектуално отношение, които отивали в пехотата.
От 1924 година до ден днешен тази мярка е довела до общото покачване на коефициента на интелигентност на американците с 3,5 точки.
Йодният дефицит е една от основните причини за лечимото умственото изоставане по света, известно като кретенизъм.Заболяването е било широко разпространено, преди задължителното йодиране на трапезната сол.
Според данни на Световната здравна организация и днес 2 милиарда от нашите съвременници са изложени на риск от йоден дефицит.
Йодът играе много важна функция при развитието на интелекта на човека, особено в ембрионалната му фаза, припомня списанието.

Йодът може да се набави по естествен път в организма чрез храната - чрез морските продукти и от растителни продукти, отгледани в крайбрежни райони с високо йодно съдържание на почвите. Бедна на йод е продукцията, отглеждана в планините и във вътрешната част на територията.
Днес йодирането на трапезната сол е задължително в много държави по света-включително и в България.


Няма коментари:

Публикуване на коментар