Translate

четвъртък, 2 август 2012 г.

Проект за подпомагане на докторанти и специализанти стартира Българският лекарски съюз

 От 1 октомври тази година БЛС ще подпомогне десет млади лекари, които подготвят дисертационен труд или провеждат обучение за придобиване на специалност. Те ще получават по 400 лева всеки месец в продължение на една година, съобщи председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.
За целта БЛС открива набирателен фонд, в който средства ще могат да даряват всички, които пожелаят. Единственото условие е спонсорите да не бъдат обявявани и да не обвързват по никакъв начин специализантите.
„До момента разполагаме с около 50 000 лева, внесени от фармацевтични компании. На практика парите за първите десет докторанти и специализанти вече са осигурени. Те ще бъдат подбрани чрез изпит интервю, като в началото на септември ще бъде обявена публично процедура за кандидатстване по конкретните специалности, както и условията и критериите, на които трябва да отговарят кандидатите.Тези доктори, които ще бъдат подпомагани обаче, няма да знаят коя фирма дава парите за тяхното обучение Надяваме се постепенно да намерим пари за финансови стимули поне за още 30 доктори. ", поясни д-р Райчинов.
„Проектът е пилотен за България и надеждата ни е, че ще привлече ангажираността на институциите и бизнеса по проблема, както и че ще се превърне в ежегодна инициатива", каза още той. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар