Translate

събота, 1 октомври 2011 г.

Фармацевтичните фирми ще могат да подаряват на лекари подаръци до 40 лв


Над тази сума подаръците, от фармацевтични фирми или техни служители, ще се счита за рушвет, даден с цел лекарят да предписва лекарство на съответната компания.
Това е записано в Етичният кодекс на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) съобщи Деян Денев, директор на (ARPharM).
В него е записано още, че лекарите ще могат да получават лекарствени мостри от най-малките опаковки, до два броя, и то през 4 години.
Етичната комисия при асоциацията вече ще може да се самосезира при нарушения, извършени от фармацевтични производители, за които има съмнение за нарушаване на кодекса.
Нарушителите ще бъдат давани за назидание на всички останали членове на асоциацията, а служителите, потъпкали етичните норми, ще бъдат издавани пред ръководството на компанията.
Асоциацията ще поддържа публичен регистър на конгреси, семинари и други мероприятия за медицински специалисти, който ще сигнализира за евентуални несъответствия на програмата с етичния кодекс. Той например не допуска такива форуми да се правят в курорти, както и да се поемат разходите на съпрузите. В регистъра ще се предоставя предварителна оценка за мероприятията с цифров код - зелено, жълто и червено. Ще се оценява програмата на форума, която трябва да е строго научна, а поеманите разходи на участниците трябва да са съобразени с етичния кодекс - на медиците да се поемат само пътни, нощувки и храна, а мероприятията да не са на екзотични места. Ако дадено събитие бъде оценено с червен код, това ще означава, че не се препоръчва то да бъде спонсорирано от фирмите, които членуват в асоциацията.
Денев съобщи още, че за последните пет години в етичната комисия са постъпили около 30 жалби за неправомерна реклама на лекарствени продукти. Той добави, че комисията не се е занимавала със случаи на съмнително гостоприемство към лекари. До нея не са достигали и сигнали за раздавани, отстрана на  фармацевтичните фирми, на чекове и ваучери за магазини и хипер-маркети на лекарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар