Translate

сряда, 30 август 2017 г.

Частните туристически атракциони искат равнопоставеност с държавните



Частните туристически атракциони развиват потенциала на регионите и създават работни места. Превърнали се сами по себе си в дестинации, те спомагат за икономическия растеж, но не получават адекватно отношение от държавата и общините. Изводът бе направен на кръгла маса на тема „Приносът на туристическите атракицони в създаването на устойчиво развитие и просперитет на регионите в ЕС”.
Браншовиците поискаха равнопоставеност с държавните и общинските атракциони и потърсиха възможности за иницииране на законодателни промени.
Форумът се проведе в Замъка „Влюбен във вятъра”, който е пример за успешно взаимодействие между частния бизнес и местната власт в общия им стремеж към създаване на нов туристически продукт. Само за три години „Влюбен във вятъра” успя да се превърне в топ дестинация, да спечели поредица от международни признания и награди, да се нареди сред най-популярните в света и така да привлече вниманието на милиони туристи към Созопол и България. Тази година атракционът край Равадиново донесе на България няколко международни отличия. На световно туристическо изложение в Шанхай се състезава с над 300 хил. фирми и организации и зае първото място, в резултат на което десетки хиляди китайски туристи ще пребивават в района на Созопол през следващата година. Замъкът получи специално отличие на Международния конкурс за архитектурен дизайн в САЩ, претендент е за първото място в онлайн класацията World Best Destinations , която ще бъде финализирана през м. ноември, предстои му и участие в инвестиционен форум в Макао.
Популярността на българския атракцион нараства, собственикът на Замъка Георги Тумпалов дори е получил покана за чай от английска кралица.
В тазгодишната класация на European Best Destinations /EBD/ - Европейската организация на най-добрите европейски дестинации, „Влюбен във вятъра” зае трето място в категорията за „Най-добър замък в Европа”, като изпревари дори Neuschwanstein в Германия. Присъствието му в европейската класация през миналата година привлече вниманието и към Созопол, който бе номиниран за участие през 2017 г. и зае 6-то място. За над 20-годишното си усърдие да изгради Замъка и да го превърне в топ дестинация Георги Тумпалов бе награден с ордена на белгийският крал Леополд, останал в историята като кралят – строител.  Орденът е личен подарък от сегашния крал на Белгия Филип и бе връчен на собственика на Замъка от изпълнителния директор на EBD Максимилиян Лежьон.
За привличането на нов вид туристи в региона частният бизнес има идеи и потенциал да ги осъществи, каза Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и СПА. Вече са проведени разговори с кмета на Бургас Димитър Николов за изграждането на автомобилна писта по европейски стандарти. Направено е и предложение държавата да подари на община Созопол остров Свети Иван, който с европейски средства може да се превърне в привлекателна атракция.
Председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов е подготвил и ще внесе в Министерството на туризма предложения за взаимодействието между държавните структури и частните атракциони, което заимства опита на стопанисване на замъците в Англия и Франция.
Към предложенията се присъедини председателят на SKAL Стенли Станков, а Радка Стаменова –член на изпълнителния комитет на БТПП направи конкретни препоръки, които биха могли да бъдат приложени веднага. Според нея на всички международни туристически изложения българските щандове са неатрактивни. Те биха могли да привличат внимание с макет на Замъка. Атракционът би следвало да присъства в рекламните брошури на страната, региона и дори на частните хотели.
Туристическата индустрия се развива бързо и браншовото министерство полага усилия да следва темпото му, съобразно законовите възможности, увери експертът от Министерството на туризма Гергана Ракова. Предложенията, направени на този форум да бъдат обсъдени, обеща тя.
Готовност за законодателна инициатива в туристическия сектор изрази народният представител Ася Пеева. Тя съобщи, че очаква конкретни предложения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар