Translate

вторник, 14 декември 2010 г.

Новият завод на Софарма, за твърди лекарствени форми, в София ще бъде пуснат в експлоатация в средата на 20102 година

Изграждането му е част от инвестиционната програма на СОФАРМА за осигуряване на успешно присъствие на български производител на външните пазари и приравняване на българското фармацевтично производство към европейско ниво.
В новия завод са инвестирани 70 млн. лв.. Оборудването за производство е последно поколение с висока автоматизация и производителност от водещите европейски производители. Това е тринадесетия завод от структурата на компанията в съответствие със стандартите GMP и с него приключва пълната модернизация на производствените мощности на Софарма.
По проект, заводът ще бъде построен в екологична паркова среда с нова генерация енергоефективни сгради, с използване на енергоспестяващи технологии и материали за по-ниско замърсяване на околната среда. Заложени са параметри за подобряване системите за осветление, отопление и климатична инсталация, изолация на сградата и използване на технологии за озеленяване на сгради според екологичните стандарти. Това ще редуцира енергопотреблението и разходите за поддръжка на комфортен климат в самата сграда. За този инвестиционен проект Софарма вече получи сертификат за Инвеститор първи клас.
Очакваният капацитет на производство е 4 млрд. таблетки годишно, като ще се произвеждат над 100 лекарствени медикаменти, както за българския пазар, така и за износ. Това ще позволи на компанията да изпълни експортната си стратегия, тъй като в момента мощностите й не достигат.
След пускането му в експлоатация ще бъде осигурена заетост при пълно натоварване на 420 човека.
Старта на строежа бе даден на 09.12.2010г. в индустриалния район на София от министър-председателя Бойко Борисов и изпълнителния директор на Софарма Огнян Донев, които положиха в основите на завода метална капсула, като послание към поколенията, по стара българска традиция.
Във вътрешността на капсулата бе поставен един от знаковите продукти на Софарма, най-търсеното в последното десетилетие българско лекарство Аналгин®.
------
СОФАРМА запазва устойчива позиция на традиционните си пазари - Русия, Украйна, прибалтийските и бившите съветски републики, като реализира свои продукти на нови пазари като Турция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Австрия. Текат процедури по регистрация на лекарства на фирмата в Китай и Финландия.
Регистрацията на медикаменти на нови пазари и разширяването на продуктовото портфолио на компанията на съществуващите доведе до близо 12% (186 млн. лв.) ръст на реализираната продукция. Печалбата в абсолютна стойност се увеличи с повече от 73% (33.5 млн. лева).

Няма коментари:

Публикуване на коментар