Translate

вторник, 29 август 2017 г.

Мисия "Военен лекар": Пореден медицински екип замина за Мали



Екип от български военни медици замина за Мали. За 15-ти път от 2013 г. насам наши специалисти участват в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали.
Поредният екип е съставен от четирима души и ще се грижи за здравето на личния състав на щаба на операцията, базиран в столицата Бамако. Продължителността на мисията е 4 месеца, а смяната на екипите става на ротационен принцип.
„Пожелавам ви успешна мисия и да се върнете живи и здрави”, пожела им преди да заминат ВРИД началникът на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и им сподели ценни съвети за престоя им там. Той самият има опит от няколко задгранични мисии – в бежанския лагер Радуша в Македония /2000 г./; участвал е в медицинската евакуация на пострадали при терористичния акт в гр. Кербала /2003 г./; медицинската евакуация на пострадалите при терористичния акт в гр. Кербала от Болница Ландщул, Германия до ВМА- София /януари 2004 г./; медицинската евакуация на военнослужещи от Болница Ландщул, Германия до ВМА-София /май 2004 г./; бил е хирург в испанската военнополева болница - База „Арена”, гр. Херат, Афганистан /2006 – 2007 г./.
Българските военни медици участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Това е изключителен атестат за високия рейтинг не само на ВМА, но и на Българската армия при участието в международни мисии.
Освен в горещите точки на света, нашите военни лекари са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време – при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други.

Няма коментари:

Публикуване на коментар