сряда, 28 юни 2017 г.

Водещ специалист по гастроентерология от Университетска болница „Йедитепе“ в Турция, ще консултира безплатно пациенти в СофияДоц. д-р Атакан Йешил, водещ специалист по гастроентерология от Университетска болница „Йедитепе“ в Турция, ще консултира безплатно пациенти в София на 7 и 8 юли. Желаещите да се възползват от безплатните консултации трябва да се запишат предварително на тел. 0879 977 401 или 0879 977 402.
Консултациите са подходящи за пациенти със здравословни проблеми в областта на гастроентерологията; с чернодробни заболявания, включително хепатит и цироза; със заболявания на панкреаса и възпалителни чревни заболявания, включително болест на Крон и улцерозен колит.
Доц. Йешил е специалист с бърза кариера и отлична репутация в южната ни съседка Турция. Завършва медицина през 2003 г. във Факултет по медицина „Джеррахпаша“, специализира вътрешни болести и гастроентероголия, а през 2014 г. вече придобива и доцентска титла от Медицински факултет „Хаджеттепе“. Автор е на десетки научни публикации в страната си и в чужбина.
Една от интересните сфери на дeйност на доц. Йешил е работата с високотехнологичния медицински апарат FibroScan, който се използва за неинвазивна диагностика на черния дроб. Изследването се прави безболезнено и без всякаква хирургична интервенция, с помощта на ултразвукови вълни, и в редица случаи се явява алтернатива на чернодробната биопсия.
Хронични чернодробни заболявания като хепатит Б, хепатит С, натрупване на мазнини в черния дроб, с времето могат да причинят щети и да доведат до фиброза. С напредването на фиброзата, черният дроб се втвърдява още повече, а последният стадий на фиброзата представлява цироза. Fibroscan измерва плътността на черния дроб и прогнозира фиброзния му стадий.
Доц. Йешил посочва, че методът, който оценява най-добре състоянието на черния дроб, е чернодробната биопсия. Но поради това, че е болезнен и понякога причинява сериозни усложнения, като например кръвоизлив, той нерядко притеснява пациентите. FibroScan може да предотврати извършването на ненужни биопсии при много заболявания или да се използва за следене на ефективността на лечението, защото наблюдение чрез повторни биопсии не е разумно и подходящо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар