Translate

сряда, 22 март 2017 г.

Д-р Галин Каменов: Всички огнища на морбили вече са обхванати и където има пропуски се извършват имунизации



От 8000 деца в пловдивския квартал „Столипиново“ необхванатите с ваксина срещу морбили, паротит и рубела са едва 100 и всички те ще бъдат имунизирани в идните дни, стана ясно при посещението в Пловдив на зам. министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов и на и.д. Гл. държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова.
„Овладяването на такива ситуации зависи от бързината, с която се прилага ваксината на неимунизираните. Всички огнища на морбили вече са обхванати и където има пропуски се извършват имунизации“, обяви д-р Каменов и даде добра оценка на организацията по ограничаването на възможността за разпространение на болестта.
„Заболяването не е за пренебрегване, затова за него има и ваксина, и тя е включена в имунизационния календар. При тези свободни граници вирусът може да влезе отвсякъде, тъй като се предава по въздушно-капков път“, обясни д-р Филипова.
Към момента потвърдените от Националната референтна лаборатория случаи на морбили са три и те ще бъдат изпратени в референтна лаборатория в Европа, за да се уточни откъде е пренесено заболяването. За други пет случая тепърва се чака потвърждение.
От МЗ призовават родителите при всяко съмнение за морбили да се обръщат към личния лекар.


Няма коментари:

Публикуване на коментар