Translate

вторник, 13 май 2014 г.

50 болници - на прага на фалита

Данните на министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева са от анализ за работата на лечебните заведения у нас. Причините за финансовите им неуредици тя обясни с
недостатъчното финансиране и с липсата на ясни правила за разкриването на лечебни заведения и на критерии за качеството на обслужването в тях.
„Няма създадени критерии за качество, няма регламент, който да задължава частните клиники да не връщат пациенти. Предлагаме всички болници  да бъдат равнопоставени в своята дейност, и като права, и като задължения, независимо от това каква е собствеността им, частна, държавна или общинска, да обслужват пациентите по всички клинични пътеки и да осигуряват спешна помощ", заяви д-р Андреева по TV7.В същото време, за да може дадена болница да работи с НЗОК, тя трябва задължително да покрива всички клинични пътеки по дадена специалност.
Няма идеален модел за здравна система в Европейския съюз, каза тя. По думите и проблемът с финансирането е повсеместен. Подготвят се нормативни промени в три закона, които ще решат проблемите в здравеопазването.Финансовите течове в системата ще спрат именно с прилагането на новата идея лечебни заведения да бъдат откривани с разрешение на шефа на МЗ на базата на националната здравна карта.
"Методиката за нея вече е изготвена и се тества пилотно в три области - Кюстендил, Кърджали и Плевен. Вече имаме първи данни, че в някои от тези градове ще се наложи редукция на броя на леглата за определени специалности, в други ще трябва да бъдат увеличени", обясни здравният министър като даде пример как в селище със 100 деца има педиатрично отделение с 200 легла.
"Трябва да се защити публичния ресурс, т.е. парите на всички нас, с които се заплаща здравеопазването, да се знае, че когато се дават едни средства, те отиват, за да бъде пациентът наистина добре обгрижен, да получи качествени медикаменти, качествена медицинска помощ”, обясни още здравният министър.
Според д-р Андреева за първи път ще бъдат въведени критерии, по които се доказва ефективност на лечебния процес, които включват оценка на наличната апаратура, брой медицински специалисти и алгоритъм, по който се изпълняват така наречените пътеки.
Запитана за заминаването на български лекари отговори, че българските медици в ЕС запълват липсата на специалисти, защото лекарите от Германия отиват да работят в други държави. В България могат да се внесат медицински лица от Русия и или Украйна. Това обаче е трудно защото тези държави не са членки на ЕС, поясни тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар