Translate

вторник, 13 май 2014 г.

Лекарите започват едночасови протести от 15 май

Те ще участват в общоевропейската протестна акция, в която ще подкрепят колегите си от Европейския съюз в исканията им за качествено здравеопазване, прекратяване на корупцията и на репресиите върху лекари, достойно заплащане и достойни условия на труд за всички лекари. Всеки ден от 15 май до края на месеца, ще прекратяват работа за 1 час на обяд, за да покажат несъгласието си от здравната политика, като през това време гарантират само спешната помощ. Те ще носят символите, унифицирани за всички сродни европейски организации – лентички със знамената на съответната страна и Европейския съюз, както и специални протестни значки. Флайери с текст, който призовава управляващите да спрат корупцията и да изведат здравеопазването като приоритет ще бъдат поставени на различни места в лечебните заведения
Според БЛС основен генератор на посочените проблеми за България е тежкият финансов дефицит. "Този дефицит, в комбинация с лошото управление на средствата, води до нарастваща неудовлетвореност от качеството на медицинската помощ в страната.
Лечебните заведения са заплашени от декапитализация и фалити, както и от липса на медицински кадри", се казва в тяхната декларация. 
Ако до 25-и май не започне процедурата за актуализация на бюджета на Касата и не бъде отменено Постановление номер 94 на Министерски съвет, с което бяха въведени лимити в дейността на болниците, лекарите ще поискат оставката на здравния министър д-р Таня Андреева и на цялото ръководство на НС на НЗОК. 
"Постановлението буквално взриви събора. Това постановление изменя излязло НРД. Това е едностранен акт от страна на НЗК, приет от МС, който фактически ограничава дейността на болниците и това е твърде страшно и опасно за болниците. Просто няма как да се гарантира достъпа и качественото здравеопазване на хората по този начин. НЗОК определя твърда сума и казва на болниците - това е . Повече няма.Когато лимитът на болницата приключи, тя ще трябва да спре приемането на пациенти, т.е. надлимитната дейност няма да бъде платена. Ще доведе до отказ от лечение. Ако болниците въпреки всички приемат и лекуват пациентите, това ще бъде за тяхна сметка. Те няма да получат заплащане за това, което са извършили.А пациентите или ще трябва да платят от джоба за лечението си, или да обикалят страната и да търсят болница, която още не е изчерпала лимита си ", заяви д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. 
Ще сменяме, ако трябва, политиците непрекъснато, докато не дойдат хора, които действително да направят промяната в българското здравеопазване, категоричен бе той. 
"Дори самата терминология "лимит" е твърде грозна, защото означава да лимитираш възможност за здраве. Това е не само антиевропейско, това е антихуманно. Определянето на лимитите е твърде субективно и неточно. Не може да има лимити тогава, когато става въпрос за динамична ситуацията – такава, каквато е здравеопазването", коментира проф.Радослав Радев – УМБАЛ „Св.Марина“ – Варна.
"Аз съм песимист. След като миналата година имаше колко дни протести, и не доведоха до нищо, смятате ли, че излизането на лекарите за половин час ще стресне някой и ще доведе до нещо?! Да, ще кажат отчитаме го, даваме си сметка, че нещата са зле, но това са възможностите. Продължаваме.", заяви д-р Александър Заимов от Александровска болница – София.
В знак на несъгласие с политиката в здравеопазването, съсловната организация ще оттегли подписите си от НРД за 2014 г., макар че това няма юридическа стойност, но като морален акт, който показва несъгласието им с водената политика, а на 30-ти май ще организира общонационален протест.
Пациентски организации подкрепят лекарите за предстоящия им протест. Представителите на пациентите припомнят, че три пъти досега са сваляли доверието си от здравния министър Таня Андреева заради "безотговорно отношение към децата с аутизъм, наркозависимите и децата с вродени цепнатини на устната и небцето".
"Тук бихме искали да добавим нашият четвърти вот на недоверие на министъра на здравеопазването г-жа Таня Андреева за липсата на реални здравни политики в областта на спешната помощ, както и обидно отношение от страна на ръководството на Министерство на здравеопазването към лекарите от спешна помощ, изказано официално от д-р Десислава Кателиева. Спешната помощ се нуждае от ясни, реални правила, като например относно това кой е спешен пациент, от реформа и ангажираност на държавата", пишат още от пациентските организации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар