Translate

събота, 11 юни 2016 г.

Почивката в Турция - микс от емоции, екзотика и спокойствие-част 1



Толкова много бях слушала за Турция и курортите и, че съзнателно игнорирах „чичко” Гугъл,
пътуване към курорта
тъй като исках да придобия впечатления, както се казва - от първа ръка.
Чартърният полет от близо час неусетно измина и ето ни на международно летище Бодрум. Спокойствие и омара ни обгръщат отвсякъде.
По време на трансфера ни до град Бодрум от гида научаваме, че само 3% от територията на Република Турция се намират на Балканския полуостров в Югоизточна Европа, а останалата е разположена в Азия. Страната има близо 7 хил. км брегова линия с Черно, Мраморно, Егейско и Средиземно море. А съчетанието от слънце, море, планини, лагуни, езера, красиви курорти, исторически и културни забележителности предлагат незабравими преживявания изпълнена с много емоции.
В егейската част на Турция сезонът продължава от май до октомври. Но дори още през април тук човек може да се наслади на незабравима почивка. В курортите, като развлечения за почиващите, се предлагат освен ол инклузив (all inclusive), басейн, слънчеви бани, но и ветроходството, водни ски, дайвинг, уиндсърф, рафтинг, дайвинг, скокове с парашут, джип-сафари, конни разходки, скален алпинизъм и др.
В Егейска Турция Spa туризмът е изключително добре развит, на база древните традиции на турската баня (хамам) - символ на източната култура, чиято философия е физическото и духовно пречистване. Още в древността хората са знаели колко полезни за тялото са топлата вода, парата, масажът и са ги превърнали в нещо повече от къпане - в истински ритуал, затова предпочитащите хамама твърдят, че се чувстват след това като нови. А любителите на различните видове „покрития” на плажовете (платформи, платформи с пясък и др.) съвсем не са малко. Каменистият или смесен плаж – пясък и дребен чакъл има своето незаменимо преимущество, а именно чистата и прозрачна вода. Освен това ходенето върху малки, обработени от водата камъни е чудесен масаж за стъпалата, тонизиращ целия организъм. Привържениците на финия пясък също няма да останат разочаровани, ако почиват в Егейския регион на Турция.
По време на пътуването към Бодрум приятно впечатление правят добре поддържаните пътища. В Турция най-развит е автомобилния транспорт. За страната автобусът е и си остава най-популярното превозно средство. Обаче всеки град има и своя специфичен транспорт - долмуш (маршрутно такси), което няма установени спирки, а се спира по молба пътниците там, където те искат.
Гидът ни предупреждава, че водата от чешмите в хотелите не се пие, тъй като тя е филтрирана морска вода т. е. солена. Той ни съветва, при покупката на подаръци и сувенири, да се пазарим, тъй като в Турция това неписано правило е почти закон и говори за добър тон.
Информира ни, че в All и Ultra inclusive хотелите, на бара и в ресторанта, има кутии с надпис Tip Box, в които пожелание се оставя бакшиш в турски лири, щатски долари или евро, за персонала, ако човек е доволен от цялостното обслужване. Иначе бакшиш е прието да се дава само на носачите, камериерките и гидовете - в рамките на 2 турски лири, 1$ или едно евро.
Осведоми ни, че в туристическия сектор, претърпял истински бум през последните години благодарение на руснаците, формиращ над 4% от БВП на Турция и даващ работа на над 1 милион души, или около 7% от работоспособното население, днес пак благодарение на тях се наблюдава значителен спад. Такъв има и в круизния туризъм. Някои от хотелите, които по-рано са отваряли още през април, сега остават затворени, а други пък са пуснати за продажба.
Увлечени в разговор неусетно пристигаме в прекрасния курорт Бодрум, който се слави с бурен нощен живот.
До 60-те години на ХХ век Бодрум е малко рибарско селище. Днес е модерен туристически центът с кристално чисто море и добри плажове. Градът се намира в провинция Мугла, на едноименния полуостров Бодрум, в югозападната част на Егейския регион на Турция. Той е една от най-известните туристически и яхтинг дестинации и е разположен точно срещу гръцкия остров Кос, където Хипократ е обучавал своите млади последователи, а Хипократовата клетва е обединила лекарите.
В древността Бодрум се e нapичaл Хaликapнac и e бил гpъцки пoлиc. Градът е известен още с това, че там е роден бащата на историята Херодот, а също така и с гробницата, построена от цар Мавзол – Мавзолеят, едно от Седемте чудеса на древния свят. Интересен е и Античния театър, в който редовно се изпълняват различни концерти и програми. Забележителност в Бодрум е и средновековният замък на Свети Петър до пристанището, което се намира в центъра на града.
Място, което си заслужава да се посети е древния град Ефес, вторият по големина град в Римската империя, който е на 20 км. от Бодрум. Остров Кос пък е още по-близка дестинация. Той се намира сaмo нa 4 км oт града и също си струва да бъде пoceтeн.
Бодрум - „Бялата перла” на Турция, известен още и като Турската Ривиера, е любим за турския елит, който тук почива в собствените си летни резиденции. В района на Бодрум има три пристанища. Курортът е предпочитана дестинация и за милиapдepи, модели, певци и филмoви знaмeнитocти oт цял cвят. Той е едно от най-добрите места за подводно гмуркане, подводен риболов, джетове, водно колело, делтапланери и т. н. От пристанището, в центъра на град,а може да се наеме лодка или яхта и да се отдадете на плаване във водите на Егейско море, за 7-10 дни. Круизните пътешествия около бреговете на Бодрум и съседните курорти се наричат Blue Voyage” или “Синьо пътешествие”.
Бодрум е известен още и е с уникалната си неповторима архитектура, която го отличава от останалите курорти. Тук всички къщи, вили и хoтeли са дву или три етажни, снежно-бели и с много розово-лилави цветя. Дори McDonald's тук прави изключение и сградата му е изцяло в бяло.
baia bodrum
Именно заради архитектурата и aмфитeaтpaлнoто строителство, напомняща гръцкото, курортът е обявен за паметник на културата. В него са обособени 23 самостоятелни залива, от които 3 са по-големи, а на плажовете може да се къпете от май до октомври. Повечето от тях в града са чакълести или изградени на специални дървени, бетонни платформи с шезлонги. Но само на няколко километра извън него се намират красивите плажове – Гюмбет, Торба и Ялъкавак, които са с фин пясък, усамотени заливчета, тюркоазена вода и плитко дъно.
baia bodrum
В централните части на града може да се настаните в 3 и 4* хотели, тъй като хотелските 5* комплекси се намират извън неговите предели. Те са разположени в малки и живописни заливи, пръснати из целия полуостров.
Една от много перли в курорта е хотел Baia Bodrum - разположен на едни от най-красивите заливи на полуострова. С изглед към залива Гюндоган, този Ultra inclusive хотелски комплекс привлича със стил, дизайнерски стаи, аквапарк с различни басейни и впечатляващо обслужване.
Vogue Hotel Bodrum е друга от перлите на Бодрум. Той се намира на брега на уединен залив. Освен с основен ресторант, 5 а- ла- карт ресторанта т. е. с предварителна резервация, барове, открити и закрит басейн, водни пързалки, аквапарк, лунапарк, магазини,
Vogue Hotel
СПА център, комплексът разполага и с детски басейн, водни пързалки, детска площадка, театър, мини дискотека, бейби клуб (4-6 г.), мини клуб (7–9 г.), джуниър клуб (10-12 г.) и тийн клуб (13-15 г.). В този хотел спокойно може да поверите децата си в опитните ръце на обучения персонал, които освен да ги забавлява, храни и приспива ще ги научи и на труд...
В детското градче децата „работят” в поликлиника, банка и т. н. Ако нарушат напр. правилата за движение или имат друго провинение те се санкционират и им се отнема част от парите, с които в края на престоя си пазаруват от магазина за играчки в градчето.
И докато детето или децата ви се трудят то вие спокойно може да се отдадете на релакс в сауна, турска баня, да отидете на кино, аеробика, зумба, да поиграете плажен волейбол, мини футбол, тенис корт, тенис на маса или да покарате кану или водно колело или просто да се отдадете на почивка или различни забавления, вкл. в традиционните наргиле барове.
Бодрум привлича и с многобройните си заведения, дискотеки и оживен нощен живот. Крайбрежната алея на града е изпълнена със заведения, от които можете да се насладите на морето и закотвените яхти.
Едно от най-популярните места в града, в района на пристанището е така наречената „Улицa
банкомат
нa тaвepнитe”, където са разположени бapoвe, pecтopaнти, нoщни клyбoвe, плажни дискотеки, които работят до зори. Особено популярни са двете дискотеки "Халикарнас" - най - голямата в света открита дискотека с множество шоупрограми, построена в древен амфитеатър, и “Бoдpyм Мapинa клyб”, разположена на катамаран със стъклено дъно.
Сергиите и магазинчетата тук са на всяка крачка по главната улица и по малките странични такива. Не пропускайте да опитате освен локум, чай и някои от морски дарове, които винаги са прясно уловени.
Да, прекрасният Бодрум не може да остави човек равнодушен. Той впечатлява и зашеметява, защото тук в хармония съжителстват древността и настоящето...

Няма коментари:

Публикуване на коментар