Тя притежава с около 50% по-висока антиоксидантна
способност от светлото, съобщи проф. Габриела Маринова, директор на Института по
криобиология и хранителни технологии. Причина за по-високата антиоксидантна способност са
протеините, полифенолите и хмеловите горчиви киселини, които се съдържат в
живата бира. Антиоксидантите улавят окислени продукти, а в живия
организъм неутрализират свободните радикали. Така хората могат да бъдат
предпазени от сърдечносъдови и онкологични заболявания. Срокът на живата бира е само около 2 месеца. В чужбина заради здравословните му предимства то се
търси повече.
По принцип тъмните бири са по-силни антиоксиданти,
а когато са и живи, ефектът е допълнително усилен.
Няма коментари:
Публикуване на коментар