Translate

сряда, 22 януари 2020 г.

Йордан Йовчев открива петия кръг от националния шампионат по стрийт фитнес на България


Най-добрите състезатели на България по street workout  ще се състезават на турнира в Сердика център

Тази събота, 25 януари, се подновява шампионатът на България по стрийт фитнес, който ще се проведе за трета поредна година в Сердика Център. Очакват се голям брой участници, които ще се състезават за своето място за финалите на Световния шампионат по стрийт фитнес /в категория над 16 години/ и за финалите за „Купата на София“ /в категории под 16 години/. Олимпийският ни медалист по спортна гимнастика Йордан Йовчев ще даде начало на петия кръг от националния шампионат Street Workout Bulgaria, организиран от клуба по гимнастика и стрийт фитнес и чийто президент е той.
Набирания с 32 кг., кофички с 48 кг. и клекове на един крак с 16 кг. добавена тежест са част от дисциплините, в които всеки може да участва. Записването стартира в 10.00 ч., а от 11.00 участниците ще се борят в два стила - фрийстайл и базови дисциплини. Специални категории ще определят и жените-шампиони, като състезанията ще се проведат без тежести.
Фрийстайл турнирът се състои от три кръга – първият е за импровизации от всеки състезател, вторият е батъл всеки срещу всеки, а третият е с 3 излизания с демонстрации по 45 секунди. Първите трима в категориите, съответно под и над 16 години, получават квота за големия финал на националния шампионат , който ще се състои през лятото.
От базовите дисциплини избрани финалисти ще имат правото да се състезават за отбора на България в Световния шампионат по стрийт фитнес.
Наемателите на магазини в Сердика Център осигуряват част от наградите за победителите в шампионата.

НС на НЗОК утвърди „Спецификация на диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от здравната каса


С това решение се възлага на управителя на НЗОК до края на текущата седмица да открие процедура за обновяване на „Списък с диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК“, изготвен и утвърден по реда на Глава втора от Наредба № 10 от 24 март 2009 г.
Целта е да се осигури достъпност и непрекъсваемост на лечението на здравноосигурените до диетични храни за специални медицински цели, както и допълване в Списъка на диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК, в съответствие със списъка със заболявания, за чието лечение НЗОК заплаща.
Касата заплаща лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели по Наредба № 10 от 2009 г. „За условията, реда, механизма и критериите за заплащане от НЗОК на лекарствени продукти, медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели, договаряне на отстъпки и прилагане на механизми, гарантиращи предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК“.

Иновативен метод за облекчаване симптомите на Базедова болест прилагат успешно от края на миналата година


Мария преди операцията
в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. За този период в нея са били оперирани над 15 човека като резултатите са повече от обнадеждаващи. До месец след интервенцията пациентите възвръщат нормалния си начин на живот, като досега не са регистрирани усложнения.
Базедовата болест е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, която възниква вследствие на ненормално усилената ѝ дейност. В някои случаи, когато са много завишени тиреоидните хормони, се наблюдава прекомерна изпъкналост на очите /те могат да увеличат многократно обема си/ и да предизвикат напрежение, болка и дори намаляване на зрението и/или двойно виждане. Особено неприятна е невъзможността да се затворят клепачите по време на сън. Това се дължи на увеличения обем на очния булб и промяната в налягането на очницата /кухина в лицевия череп, където се намират очната ябълка, очедвигателните мускули и зрителният нерв/. Освен козметичен /възприятията за тези хора са, че са „с очи изхвръкнали от орбитите“ и „поглед на „безумец“/, проблемът е и медицински, тъй като е свързан със силно напрежение в очите, проблеми със съня, умора, невъзможност да се затворят клепачите.
Интервенцията, която се прилага е срединна  орбитална декомпресия и се извършва ендоскопски - минимално инвазивно,  като достъпът е през носната кухина. Операцията трае около 45-50 минути, само няколко часа след нея болният е на крака, а на следващия ден вече може да бъде изписан.
Сред пациентите, които са се подложили на хирургична интервенция е и Мария -  жена на 31 г. от София, диагностицирана с Базедова болест от няколко години. Младата жена е лекувана от ендокринолози, като е постигнато т.н. еутиреоидно състояние /нормализиране на хормоните/. Но за съжаление последиците от тиреоид асоциираната офталмопатия се превръщат освен в медицински и в социален проблем за нея. Промяната във външния вид е на лице. Младата жена има изпъкване и уголемяване на двете очи, като в един момент  те дори са с  различни размери. Разликата е осезаема, както за близките й, така и за хората с които се среща ежедневно. Амбицията да се лекува и промени ситуацията, в която е попаднала в следствие на неприятното заболяване, я свързва с лекарите от Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ с ръководител доц В. Каракостов.
Преди операцията, освен промените изписани на лицето й, Мария е страдала от болка, хронично безсъние и дискомфорт, в следстиве на повишеното налягане, което всъщност е възпрепятствало затварянето на клепачите. Днес вече няма и помен от неприятните симптоми, чувства се уверена в контактите с хората.
„Извършването на операцията през носната кухина е много по-елегантно и нетравматично за пациента. Старите техники за декомпресия включваха кожен разрез по хода на веждата, през лицето, по „рамката на очилата“, но това си е една козметична деформация, която е много стряскаща, особено за дамите“, обяснява д-р Асен Хаджиянев, Началник на Референтния център за лечение на хипофизни аденоми към Клиниката по неврохирургия. Заедно със своя колега, неврохирурга д-р Деян Попов дм., те за първи път в България започват да прилагат иновативния метод, който не е нов за света, но досега беше неприложим у нас. Той стана възможен след реализарането на проект, с ръководител проф. Марин Маринов, за изграждането  на  енодскопска зала през 2015г.  „Важно е да уточним, че оперативната интервенция за намаляване на орибиталното налягане е само част от комплексното лечение на болестта“, уточнява д-р Хаджиянев. Освен Мария от тази иновативна техника се възползват все повече пациенти, като  листата на чакащите за тази процедура се увеличава прогресивно.
Мария след операцията
--------
От Базедова болест страдат предимно жените /7:1/. Обикновено болестта се проявява в активна възраст /30-50 г./, но се среща и над 50 г. Съществува фамилно предразположение – наличие на член на семейството със същото или друго автоимунно заболяване увеличава риска от отключване на болестта. Другият основен фактор за появата й е силният стрес.

„Майчин дом“ отбеляза Бабинден и представи историята си в документална експозиция


Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом“ отбеляза Деня на родилната помощ – 21 януари, с ритуала „измиване на ръце“. Както традицията повелява, млада родилка изпълни обреда, като с наричане за здраве и нов живот изми ръцете на доц. Виолета Димитрова – началник на Клиника Патологична бременност, и на старшата акушерка на Родилна зала Нели Маринова.
„Това е най-специалният празник за всички акушерки и акушер-гинеколози. Ден, в който, в нашето забързано ежедневие, намираме време да се поздравим за отговорността, която носим с професията си. Да си акушер-гинеколог или акушерка е не просто професия, а призвание“, каза проф. Иван Костов, изпълнителен директор на СБАЛАГ „Майчин дом“ в своето приветствие.
След традиционният ритуал бе открита и изложбата „Историята на Майчин дом в снимки и документи“. Експозицията разказва историята на лечебното заведение от откриването му през 1903 година от Княгиня Мария Луиза до днес. Документите и снимките илюстрират развитието както на болницата като университетски център и най-голямата АГ болница в страната, така и развитието на акушерството и акушеро-гинекологията като професии през годините.
Изложбата е дело на съвместната работа между екипа на акушеро-гинекологичната болница „Майчин дом“ и експертът от Държавна агенция „Архиви“ – Дарина Билярска. Художественото оформление на експозицията е на художника Ивелина Велинова. В документалната експозиция са показани малко известни архивни документи за най-ранната история на болницата. Акцент са единствените запазени кадри от деня на откриването на сградата, станало на 19 ноември 1903 г., както и снимките, показващи функционирането на Майчин дом
„Княгиня Мария Луиза” през изминалите 117 години.
На събитието присъстваха ръководството и екипите на болницата, представители на Борда на болничното настоятелство и официални гости. Изпълнителният директор на болницата проф. Иван Костов получи поздравления от Цвета Караянчева, председател на 44-то НС, зам. министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова, д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване към 44-то НС, председателят на БЛС Иван Маджаров, председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев и др.