Translate

сряда, 25 март 2020 г.

„Софиямед“ с лаборатория за PCR диагностика на COVID-19


Медицински комплекс „Софиямед“ разполага с лаборатория, която може да извършва диагностика за SARS-COV-2 /COVID – 19/ с PCR метод

Пробовземането се осъществява извън лечебното заведение в обособено за целта място /кабината до Аптека „Софиямед“- бул.Г.М.Димитров 16/ от 9:30 до 11:30ч. всеки делничен ден с предварително записване на тел. 0895 555 591.
В медицински комплекс „Софиямед“ е създадена организация и гарантираме пред нашите пациенти, че могат да получат резултати до 36ч. , в зависимост от натовареността на лабораторията. При необходимост часовете за пробовзимане, ще бъдат увеличени.
PCR методиката за откриването на новия коронавирус представлява директен тест за откриване на част от генома /РНК/ на вируса и към момента е приет за "златен стандарт" в лабораторната диагностика на този патоген. Лаборатория по вирусология към „Софиямед“ разполага с подходящи платформи, както и практически опит при извършване на изследвания чрез PCR методиката от повече от 5г. До този момент рутинно се извършва молекулярна диагностика на вирусни хепатити В и С, провеждане на ДНК тестове в гинекологията и др.
„Разполагаме и с китове за откриване на коронавируси, с каквито работи и Националната референтна лаборатория. Китовете и автоматизираната ни апаратура вече са адаптирани и изпробвани за работа с подходящи клинични материали.Такива са проба от гърлото /орофарингеална/, дълбока носна проба /назофарингеална/, а при специални условия и храчка. Пробите задължително се взимат от специално обучено и защитено лице. Резултатите чрез PCR медотиката са много по-надеждни от тези на бързите тестове, въпреки че се получават в малко късен етап - до 48 часа след пробовземането, но в „Софиямед“ е създадена организацията и ще направим максимално възможното, за да могат нашите пациенти да получат резултатите си до 36 ч. Важно е и се препоръчва пробата да се вземе след поне 3-4 дни от проявени грипоподобни симптоми“, коментира д-р Илия Цеков, началник Лаборатория по вирусология в медицински комплекс „Софиямед“.
Всички болници, които са определени от Оперативния щаб за лечение на заболели с Covid -19, са уведомени за възможностите на лабораторията в „Софиямед“.
Тестването би помогнало и за по-пълна и точна картина на развитието на инфекцията в България и съответно до по-добри и адекватни мерки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар