Translate

вторник, 31 март 2020 г.

Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда извършва тестове за COVID-19


PCR тест от носен и гърлен секрет и бърз кръвен тест са на разположение за доказване или отхвърляне на инфекция с коронавирус

Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда вече разполага с всички възможности за лабораторни изследвания за доказване на COVID-19 инфекция.
Препоръчва се тестовете да се правят след консултация и назначение от лекар, поради спецификата им и уместността на използването им в зависимост от времето на заразяване с инфекцията, наличието на симптоми и други особености.
PCR /Polymerase Chain Reaction - Полимеразна верижна реакция/ тестът е златен стандарт за установяване на инфекция с коронавирус. Това е генетичен тест, който може да открие вирусни частици, преди организмът да е изработил антитела. Препоръчва се да се направи на 3-5 ден след появата на симптоматика. При липса на симптоми, изследването може да даде фалшиво отрицателен резултат, тъй като в началото на заболяването броят на вирусните частици може да е недостатъчен. Добре е повече хора с грипоподобна симптоматика също да се тестват, защото много млади хора изкарват по-леко вируса без да разберат.
За изследването се вземат носен и гърлен секрет със стерилен тампон чрез натривка от гърлото, сливиците или зачервени участъци, и от двете ноздри. Пробите се вземат в специален изнесен пункт в двора на болницата, до който водят обозначителни табели. Не е необходимо влизане в сградата на болницата. Срокът за получаване на резултати е 48 до 72 часа в зависимост от необходимостта от потвърждаване на положителните резултати и натовареността на лабораторията.
Вторият вид тестове са т.нар. бързи кръвни тестове, които измерват наличието на IgM и IgG антитела срещу COVID-19 инфекцията. Те не могат да се използват за ранна диагностика. Организмът изработва антитела определено време след срещата с вируса, затова е необходимо да са минали около 2-3 седмици от заразяването, в противен случай резултатът може да е фалшиво отрицателен. Предимство е бързината на теста - резултатите са готови в рамките на два часа. Наличието на антитела може да докаже  преминала вече инфекция.
Кръвните тестове се извършват с вземане на капилярна кръв в манипулационната на Клинична лаборатория на първи етаж в болницата.Тестът може да се направи и от венозна кръв ако са назначени едновременно и други изследвания - например ПКК, CRP.
Преди вземане на проби и при двата теста, е необходимо пациентите да отговорят на няколко скринингови въпроса: какъв е поводът за изследването, пътували ли са скоро извън страната, имат ли типичните симптоми - висока температура, кашлица, задух, имат ли рискови контакти с потенциално заразени.
За да се избегне струпване на хора, е препоръчително запазването на час за извършване на тест за Covid-19 на 02/ 403 4000
Желателно е тестваните пациенти да носят лични предпазни средства и да спазват отстояние от най-малко 1 м, докато изчакват своя ред.
Препоръчително е също така пациентите да проверяват своя резултат онлайн в платформата на Болница Токуда, където се намират и всички други техни резултати от лабораторни изследвания. При първо посещение или загубена парола, такава може да бъде заявена при регистрацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар