Translate

четвъртък, 26 март 2020 г.

Колко дълго оцелява коронавирусът върху различни повърхности?


Екип от американски учени от Националния здравен институт /няколко негови департамента в САЩ/, университета Принстън, Калифорнийския университет и Центъра по превенция и контрол на заразни заболявания /CDC/ са направили проучване с полагане на вируса върху различни повърхности и изпитание във въздушна среда, за да установят колко време след това той все още е способен да заразява.
Най-дълго време вирусът е оцелял върху пластмаса и неръждаема стомана – до 3 дни. Това предполага, че болничното оборудване, както и дръжките в градския транспорт са потенциални вектори на разпространение. 
Лекарите, които тестват пациенти знаят, че вирусът е наличен в големи количества в горните дихателни пътища, което означава, че при кашляне и кихане, той се разпространява във въздуха и по повърхностите чрез малки капчици.
„Стабилността на вируса във въздуха и върху повърхности може да окаже директно влияние върху разпространението му, тъй като той трябва да остане жизнен достатъчно дълго, след като е изхвърлен от приемника, за да зарази нов приемник“, обяснява Винсент Мънстер от Лабораторията по вирусология към американския Национален здравен институт в Хамилтън, Монтана.
Според него и целия екип учени разпространението по въздушен път обяснява случаите на „супер разпространение“, като този в Бостън, където повече от 70 души са били инфектирани по време на конференция на биотехнологичната компания Biogen.
Учените изследват колко дълго живее вирусът на различни повърхности и колко дълго циркулира в камера с въздух. След изчакване в продължение на период от няколко часа до няколко дни, те взимат проби и проверяват дали вирусът все още е достатъчно жизнен, за да заразява живи клетки в петри.
Материалите, които вирусът най-много е „харесал“, са неръждаема стомана и пластмаса, върху които е издържал 3 дни, а според учените е могъл да изкара и още. Най-малко патогенът е оцелял върху мед – само 4 часа. Във въздушната камера вирусът е бил жизнен за около 3 часа.
За да се установи как точно се разпространява коронавирусът, ще са необходими детайлни епидемиологични изследвания, но резултатите от експеримента на американските учени показват, че той може да се захваща за картонени кутии /като тези, с които най-често се доставят поръчки до домовете/ и за пластмасови калъфи за мобилни телефони.
Известно е, че коронавирусът се убива сравнително лесно с помощта на базирани на алкохол почистващи препарати и дезинфектанти. През февруари германски учени установиха, че почистване на повърхност, върху която има 1 милион частици от вируса, в продължение на 1 минута, ги редуцира до 100, като така намалява рискът от заразяване в голяма степен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар